Een snelle magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis, een zogeheten hyperloop, kan de reistijd tussen Amsterdam en onder meer Brussel, Duisburg en Düsseldorf aanzienlijk verkorten tot minder dan een half uur, blijkt donderdag uit een verkennend onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland.

De trein zou ervoor zorgen dat mensen vanuit een veel groter gebied dagelijks voor hun werk op en neer kunnen reizen, ook buiten Nederland.

"We weten dat mensen bereid zijn om voor hun werk van deur tot deur maximaal één uur te reizen. Met zo'n supersnelle hyperloop wordt het ineens mogelijk om binnen die tijd veel grotere woon-werkafstanden af te leggen. Dat klinkt veelbelovend. Daarom gaan we overleggen met andere overheden en partijen om dit onderzoek verder te brengen", zegt gedeputeerde Jeroen Olthof.

De hyperloop is een transportmiddel dat mensen en goederen via een luchtdrukbuis op hoge snelheid, tot wel 1.000 kilometer per uur, moet kunnen vervoeren. Tesla-oprichter Elon Musk introduceerde het concept in 2012. Sinds 2016 wordt het verder ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop.

Verbinding met heel Europa

De hyperloop zou Amsterdam op termijn kunnen verbinden met onder meer Den Haag, Groningen, Düsseldorf, Frankfurt en Parijs. Uiteindelijk zou de trein Amsterdam kunnen verbinden met heel Nederland en Europa, blijkt uit het verkennende onderzoek. Volgens het onderzoek is de hyperloop daarom goed voor de economie van de metropoolregio Amsterdam.

Ook zou Schiphol door de verbinding op een duurzame manier internationale routes kunnen aanbieden: korteafstandsvluchten kunnen worden vervangen door de magneetzweeftrein.

Het is nog niet duidelijk op welke termijn de eerste hyperloop er zou moeten komen. De komende tijd gaat de provincie samen met andere partijen kijken of er een vervolgonderzoek moet komen.