Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na uitvoerig onderzoek van de Rijksrecherche besloten dat de zaak van de dodelijke brand in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen wordt geseponeerd.

Dit betekent dat zowel de brandweer Amsterdam-Amstelland als organisatie als de betrokken brandweermensen zelf niet langer verdachte zijn en dat er geen vervolging tegen hen wordt ingesteld.

Bij de flatbrand in juli 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten drie mensen gewond. De brand was aangestoken en de verdachten zijn voor de rechter verschenen. Maar er was ook onderzoek naar het handelen van de brandweer tijdens de bestrijding van het vuur.

Pas uren na het blussen werd Swart gevonden op de twaalfde verdieping. Hij was gestikt door het inademen van teveel rook. Het bleef lange tijd een raadsel hoe het kon dat het slachtoffer pas uren later werd gevonden. Na onderzoek bleek dat er fouten bij de brandweer zijn gemaakt, voornamelijk in de onderlinge communicatie.

De familie van het overleden slachtoffer deed vervolgens aangifte tegen de brandweer.

'Besluit OM doet recht aan enorme inspanningen brandweer'

"Het is goed dat het Openbaar Ministerie deze strafrechtelijk onderzoeken heeft afgerond en conclusies heeft getrokken over het handelen van de brandweer bij de verschrikkelijke brand. Dat schept voor alle betrokkenen duidelijkheid", laat Burgemeester Eric Boog van Diemen weten.

"Het besluit van het OM doet ook recht aan de enorme inspanningen van de brandweer bij het bestrijden van de brand. De inzet van de brandweerlieden heeft bij deze brand aantoonbaar meer slachtoffers voorkomen. Daarnaast zijn vanwege de gebeurtenissen bij de brand door de brandweer ook lessen geleerd voor de toekomst, welke zijn omgezet in concrete acties", laat Boog verder weten.

Drie twintigers die verdacht werden van het veroorzaken van de brand werden eerder al veroordeeld tot celstraffen tot zestien jaar.