In verband met het coronavirus heeft Zeeland besloten om toeristische nachtverblijven vanaf maandag 30 maart niet meer toe te staan. "Het is namelijk geen vakantietijd, maar crisistijd", schrijft de Veiligheidsregio Zeeland vrijdagavond op zijn website.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Het verbod gaat maandag om 12.00 uur in. Er is gekozen om de maatregel over het weekend heen te tillen om de aanwezige toeristen niet te overvallen.

De veiligheidsregio maakt zich zorgen door het groeiende aantal toeristen in de provincie, terwijl de zorg in Zeeland - net als in de rest van het land - onder grote druk staat.

"De toestroom van een groot aantal bezoekers betekent dat deze druk onverantwoord groot wordt", licht de Veiligheidsregio Zeeland toe. "Het risico op een tekort aan deze zorgcapaciteit is niet acceptabel en zou ook een risico vormen voor die bezoekers."

Ook dagjesmensen wordt gevraagd om niet naar de provincie te komen. Door openbare toiletten op toeristische plekken te sluiten hoopt de veiligheidsregio een bezoek aan Zeeland onaantrekkelijk te maken.

Uiterlijk 10 mei worden de maatregelen opnieuw beoordeeld.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.