Mbo-scholen mogen alternatieve examens aanbieden aan leerlingen die in de knel komen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat hier bijvoorbeeld om vervangende opdrachten voor mbo-studenten van wie de stage niet afgesloten kan worden, wordt vrijdag gemeld door de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De regeling is voor mbo-scholieren die dit jaar hun opleiding zouden kunnen afronden.

"Als studenten de leerdoelen hebben gehaald, mogen opleidingen een afgebroken stage toch goedkeuren. Als er nog leerdoelen openstaan en er is geen alternatieve stageplek voorhanden, kunnen docenten studenten een vervangende opdracht laten maken", is bepaald na overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Door de maatregelen omtrent het coronavirus zijn scholen gesloten tot zeker 6 april. Eerder werd ook al bekend dat de centrale examens dit jaar niet zullen plaatsvinden.

Sommige onderwijsinstellingen hebben zelf al besloten nog langer de deuren dicht te houden en het onderwijs online aan te bieden. Ook veel bedrijven waar de studenten hun stages lopen zijn dicht of hebben aangepaste werkzaamheden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.