De politie bewaakt een medicijnenfabriek in Zeewolde waar het malariamiddel chloroquine wordt gemaakt en bewaard, vanwege een nog onbekende verdachte situatie zondag. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met chloroquine als mogelijk behandelmiddel tegen het COVID-19-virus.

Meld je aan Ontvang elke avond een update van het laatste coronanieuws

Welk incident zich bij de fabriek heeft voorgedaan, kan een woordvoerder van de politie niet zeggen. Wel heeft de gebeurtenis ertoe geleid dat agenten met een politiewagen en burgerauto's aanwezig zijn bij het pand.

Op beelden is te zien dat voertuigen op meerdere hoeken bij het pand staan om de situatie in de gaten te houden.

Onlangs ontdekten onderzoekers van de KU Leuven in België dat het malariamedicijn chloroquine mogelijk effectief kan zijn tegen COVID-19. In China wordt het middel al enige tijd gebruikt bij ernstige coronapatiënten.

Het is nog niet officieel bewezen dat chloroquine ook daadwerkelijk als medicijn tegen het coronavirus kan worden gebruikt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.