Nieuwe asielzoekers komen voorlopig terecht in een opvangcentrum in het Groningse dorp Zoutkamp, meldt het ministerie voor Justitie en Veiligheid vrijdagochtend.

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne is ingericht als een tijdelijke noodopvanglocatie. Volgens RTL Nieuws biedt de kazerne plaats aan maximaal driehonderd asielzoekers.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol schrijft dat de asielzoekers na aankomst het terrein niet meer mogen verlaten om de risico's zoveel mogelijk te beperken. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze onder begeleiding de kazerne verlaten.

Asielprocedures zijn tot en met 6 april opgeschort om medewerkers van betrokken instanties te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) werd al eerder gesloten vanwege de uitbraak.

Toch blijven volgens het ministerie mensen zich melden. Voor deze beperkte groep werd opvang gezocht, omdat zij anders op straat kwamen te staan. De instroom van asielzoekers nam de afgelopen weken fors af.