De politie heeft maandag een 43-jarige vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij de ontsnapping van twee patiënten uit een tbs-kliniek in de Zuid-Hollandse plaats Poortugaal op 1 maart. De mannen sloegen op de vlucht nadat ze een werknemer van de tbs-kliniek gijzelden. Bij de aanhouding kwam een van de mannen om het leven.

De 43-jarige vrouw wordt verdacht van het invoeren van verboden voorwerpen in de kliniek. Daardoor zou ze medeplichtig zijn aan de ontsnapping van de mannen en de geweldhandelingen die daarbij uitgevoerd zijn.

De twee patiënten wisten te ontsnappen nadat ze een medewerker van de tbs-kliniek bedreigden met een vuurwapen en een mes. De medewerker raakte daarbij lichtgewond.

Eenmaal buiten de kliniek stapten de mannen in een taxi. Na een achtervolging door de politie werd het duo op de A15 ter hoogte van het Gelderse Kesteren gestopt. De mannen renden naar een nabijgelegen bedrijventerrein, waar een vuurgevecht met de politie ontstond.

Bij het vuurgevecht kwam een van de patiënten, een 37-jarige man uit Delfzijl, om het leven. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het vuurgevecht en het overlijden van de man.

De andere patiënt, een 52-jarige Rotterdammer, zit nog vast. Hij wordt verdacht van gijzeling en de bijbehorende geweldhandelingen.