Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) heeft maandag een zogenaamde coronacheck-app voor inwoners van de gemeente Amsterdam geïntroduceerd. De app biedt online hulp bij het volgen en beoordelen van klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus.

Met behulp van de gratis app heeft het ziekenhuis onder meer contact met coronapatiënten.

Daarnaast kunnen mensen in de app hun klachten, die mogelijk wijzen op het COVID-19-virus, laten beoordelen.

Mensen melden zich aan via de website door hun leeftijd en postcode in te vullen. Vervolgens moet de gebruiker een aantal vragen beantwoorden, bijvoorbeeld over symptomen als keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, koorts en hoesten.

In de app moet de gebruiker de klachten dagelijks monitoren. Op basis van deze informatie beoordeelt een medisch team van het ziekenhuis of en welke zorg nodig is. Indien nodig wordt er binnen 24 uur telefonisch of via de app contact opgenomen.

Tegen het vastlopen van zorg in Amsterdam

De OLVG Corona Check is een uitbreiding van de al bestaande app Luscii, waarbij patiënten met andere ziekten door zorgpersoneel begeleid en gecoacht worden.

De nieuwe functie, die speciaal is voor mensen die het coronavirus hebben of willen controleren of ze besmet zijn, is ontwikkeld om te voorkomen dat de zorg in Amsterdam vastloopt. Ook moet het bijdragen aan een betere voorziening van de juiste zorg en hulp bij vragen over het coronavirus.

De app is momenteel beschikbaar voor alle inwoners van Groot-Amsterdam met een postcode tussen de 1000 en 1119. Dit gebied wordt mogelijk later uitgebreid.

Op smartphones en tablets met Android versie 7 of hoger of Apple versie iOS12 of hoger kan de applicatie gedownload worden. Volgens een woordvoerder van Luscii waren er maandagmiddag al zevenhonderd aanmeldingen voor de app.

Het ziekenhuis benadrukt dat de app geen vervanging is van reguliere zorg of spoedzorg.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.