Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaan maatregelen nemen om de geluidshinder door vliegverkeer van en naar Schiphol voor omwonenden te laten afnemen. Dat melden beide partijen donderdag.

Door de maatregelen zou de "beleving van geluidshinder" minder moeten worden in zowel het binnen- als buitengebied van Schiphol, meldt LVNL.

Tijdens nachtvluchten moet de Polderbaan - de meest noordelijke en westelijke baan van Schiphol - door vliegtuigen hoger worden genaderd, waardoor inwoners van Castricum en Limmen minder last zouden moeten hebben van geluid.

Daarnaast staat in het maatregelenpakket dat de Aalsmeerbaan, de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan - de banen waar de meeste omwonenden last van hebben - zo min mogelijk gebruikt moeten worden. Ook moeten bepaalde vliegroutes, zoals bijvoorbeeld die bij Uithoorn, "geoptimaliseerd" worden.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, vroeg vorig jaar in een brief al om een plan met "concrete maatregelen" om de geluidshinder van Schiphol te verminderen.

Omwonenden van de luchthaven kunnen, onder meer tijdens bijeenkomsten, reageren op de plannen van Schiphol en LVNL. Aan het einde van dit jaar wordt het pakket aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen.