De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet dit jaar naar verwachting 70 miljoen euro betalen aan asielzoekers, omdat hun asielprocedures in het slop geraakt zijn, schrijft NRC zondagavond.

Vorig jaar werd al bekend dat de IND een miljoenenstrop boven het hoofd hing vanwege achterstanden die nog weggewerkt moesten worden, maar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) dacht toen nog aan een ruim vier keer zo laag bedrag: 17 miljoen euro.

Die inschatting zou zijn gebaseerd op een foutieve rekensom, aldus NRC. Bij de berekening zouden de dwangsommen niet juist zijn meegerekend. De IND heeft een half jaar de tijd om asielaanvragen te beoordelen. Daarna kan een dwangsom opgelegd worden voor iedere dag dat het langer duurt. Dit bedrag kan oplopen tot 15.000 euro.

Uit een interne memo van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die het dagblad in handen kreeg, blijkt dat dwangsommen de IND in 2020 iedere week ruim 1 miljoen euro gaan kosten. Dat leidt tot een totale kostenpost van 70 miljoen euro, terwijl het ministerie ook een kostenpost van boven de 100 miljoen euro niet uitsluit.

Kosten zijn hoger dan verwacht, maar aantal asielaanvragen daalde

Saillant detail is dat het aantal asielaanvragen vorig jaar daalde (van 30.380 naar 29.435). Ook zouden er geen onverwachte pieken zijn geweest. Personeelstekorten en gebrekkige computersystemen spelen de IND echter parten, aldus NRC.

Broekers-Knol wil deze week nog maatregelen aankondigen om de achterstanden bij de verwerking van asielverzoeken weg te werken, zegt zij in gesprek met het dagblad. Er zouden al veertig projecten lopen om de wachttijden bij de IND te verkorten.