Brandweereenheden uit Drenthe, Overijssel en Groningen ondersteunen de lokale brandweerlieden in Friesland bij een enorme brand in Oosterwolde. Een loods van circa 8.000 vierkante meter gaat daar in vlammen op en is niet meer te redden.

Vanwege de aanzienlijke rookontwikkeling is in het oosten van Friesland tweemaal een NL-Alert verstuurd. Omwonenden die last kunnen hebben van de rook worden op die manier gewaarschuwd om ramen en deuren gesloten te houden en de automatische ventilatie uit te zetten.

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is. Een woordvoerder van de lokale brandweer meldt dat er geen concentraties gevaarlijke stoffen in de rook zitten. Er zijn geen gewonden gevallen.

"We zijn de brand aan het blussen, maar dat kan nog uren gaan duren, wellicht tot in de avond", zegt de woordvoerder in gesprek met NU.nl.

Momenteel staat er nog een gebied van 80 bij 120 meter in brand. De brandweer heeft hoogwerkers ingezet om te helpen met het blussen. Onder meer eenheden uit Drenthe, Overijssel en Groningen zijn naar de brand uitgerukt.

Een achttal woningen in de buurt zijn ontruimd en meerdere straten zijn voor verkeer afgesloten. Mensen die last hebben van de rookontwikkeling worden opgevangen bij het lokale verzorgingshuis Stellinghaven in Oosterwolde, meldt de brandweer.