In navolging van Noordwijk heeft ook de gemeenteraad van Zandvoort dinsdagavond ingestemd met het creëren van een route over het strand tussen Noordwijk en Zandvoort als de Formule 1 haar tenten opslaat in Nederland. De omstreden strandroute zal gebruikt worden door drie Formule 1-teams en gaat 3 kilometer lang dwars door natuurreservaat Noordvoort, waar onder meer zeehonden in alle rust horen te verblijven.

Eerder dinsdag gaf het college van burgemeester en wethouders toestemming voor het gebruik van het strand, maar wel onder voorwaarde dat het een "terugvaloptie" is. Alleen wanneer bijvoorbeeld het verkeer richting het circuit geblokkeerd is, mag de strandroute gebruikt worden zodat teams de baan kunnen bereiken.

Zandvoort wil alleen een colonne van elektrische of hybride voertuigen toelaten, die maximaal twee keer per dag heen en weer rijdt. Terugrijden over het strand mag alleen pas na 18.00 uur, mits het strand leeg is. Voor vertrek moet de route worden geïnspecteerd.

De naastliggende gemeente Noordwijk oordeelde eerder dat de strandroute alleen mag worden gebruikt "als de impact op het natuurgebied beperkt blijft". Een online petitie tegen het plan werd al snel duizenden keren ondertekend.

Niet duidelijk welk team met initiatief kwam

Het is niet duidelijk van welke drie teams het initiatief voor de strandroute kwam, maar RTL Nieuws schreef eerder dat een van de teams Red Bull Racing is, waarvoor de Nederlandse coureur Max Verstappen actief is. De route zou de teams helpen om "files te ontwijken".

Op 3 mei vindt de Grand Prix van Nederland plaats. De laatste keer dat op het circuit van Zandvoort een Formule 1-race werd gehouden, was in 1985. Niki Lauda schreef die race toentertijd op zijn naam.