Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat Nederlanders onvoldoende weten hoe je een mondkapje gebruikt tegen het COVID-19-coronavirus. Nederlanders die van plan zijn om op reis te gaan, moeten zich volgens de hulporganisatie goed voorbereiden.

Volg de laatste ontwikkelingen over het virus in ons liveblog.

In principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een professioneel mondkapje te dragen, aldus het Rode Kruis. Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de Nederlanders denkt dat je in landen waar het coronavirus is vastgesteld constant een mondkapje moet dragen.

Bij verkeerd gebruik van een mondkapje is het risico op besmetting groter. Zo mag je niet herhaaldelijk hetzelfde mondkapje dragen en mag je ook niet de buitenkant van het masker aanraken. Slechts 34 procent van de Nederlanders is zich hiervan bewust, aldus het Rode Kruis.

De hulporganisatie ziet dat verkeerde informatie zich snel verspreidt via sociale media. "Er wordt gesproken van een epidemie, maar de uitdaging zit hem ook heel erg in de 'infodemie', de strijd tegen vals nieuws", zegt Frido Herinckx, een Nederlander die de wereldwijde coronahulpverlening van het Rode Kruis coördineert. Hij vindt het logisch dat mensen bezorgd zijn. "Overal ter wereld vragen mensen zich af of ze risico lopen."

Dit is de juiste manier om een mondkapje om te doen
112
Dit is de juiste manier om een mondkapje om te doen

Stappenplan hoe een mondkapje te gebruiken

Het Rode Kruis heeft op zijn website een stappenplan voor het verantwoord gebruik van een mondkapje geplaatst. Ook geeft de organisatie tips om het risico op besmetting te verkleinen: was regelmatig en minimaal twintig seconden je handen met zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

Reizigers naar een land waar het coronavirus vastgesteld is, wordt geadviseerd om afstand te houden van mensen met griepverschijnselen, kleren te wassen als zij in contact zijn geweest met iemand met griepverschijnselen en boerderijdieren te mijden.

Volgens het Rode Kruis wordt het virus gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.