Twee Limburgse bewindvoerders hebben, afzonderlijk van elkaar, ongeveer 400.000 euro gestolen van tweehonderd kwetsbare cliënten die probeerden hun schulden weg te werken, bevestigt het Openbaar Ministerie zaterdag na berichtgeving van 1Limburg. Het Openbaar Ministerie spant een strafzaak tegen hen aan.

Een van de verdachten zou verantwoordelijk zijn geweest voor mensen die onder de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) vallen. Cliënten krijgen dankzij die wet jarenlang financiële hulp en gedragshulp om uit de schulden te komen.

De 37-jarige man uit Bunde was wsnp-bewindvoerder, een schuldsaneerder die door een rechtbank wordt aangesteld om mensen met hoge schulden te helpen. Hij sluisde ruim 300.000 euro van 178 cliënten naar zijn eigen rekening en bezocht met dat geld veelvuldig het casino. Medio 2018 zou hij zijn daad hebben opgebiecht nadat de rechtbank Limburg aangifte tegen hem deed, schrijft de regionale omroep.

Ook een 33-jarige man uit Geleen, een beschermbewindvoerder, die het vermogen van een cliënt beheert en jaarlijks verslag uitbrengt aan de rechtbank, maakte zich schuldig aan het plunderen van de rekeningen van cliënten. Hij maakte zichzelf zeker 90.000 euro rijker door geld van zeventig kwetsbare mensen te stelen, aldus 1Limburg.

'Hopelijk verschijnt tweetal dit jaar in de rechtbank'

De man werd in 2016 al op non-actief gesteld, maar tot een strafzaak kwam het nog niet. Het Openbaar Ministerie zegt tegen de regionale omroep dat "het onderzoek nog loopt".

Een woordvoerder zegt in gesprek met NU.nl dat het tweetal "hopelijk" dit jaar in de rechtbank verschijnt. "Dat hangt van diverse zaken af, inclusief de capaciteit bij de rechtbank."

Alle gedupeerden hebben inmiddels nieuwe bewindvoerders.