Ruim een kwart van de vrouwen met een laag inkomen die op dit moment anticonceptie gebruiken, zou liever van middel willen veranderen. Als belangrijkste reden om dat niet te doen noemen de vrouwen geld, zo blijkt uit onderzoek van organisatie Dokters van de Wereld.

Het is een van de redenen van de organisatie om de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat, waarvan de dagvaarding vrijdag is geleverd, te steunen.

Zo blijkt uit onderzoek dat 8 procent van de vrouwen met een laag inkomen wel eens geen anticonceptie heeft kunnen kopen. Nog een veel groter percentage, namelijk 27 procent van de vrouwen met een laag inkomen, gebruikt wel anticonceptie maar zou liever een ander middel gebruiken. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om vrouwen die de pil slikken, maar liever een duurdere vorm van anticonceptie zonder hormonen zouden willen gebruiken.

"Door deze financiële barrière wordt de keuzevrijheid beperkt", zo wordt na het onderzoek gesteld. De directeur van Dokters van de Wereld noemt daarbij dat "onbedoelde zwangerschappen en abortussen voorkomen kunnen worden als alle vormen van anticonceptie toegankelijk worden voor alle vrouwen".

Sinds dit jaar is het zo dat vrouwen die een abortus laten uitvoeren kosteloos een spiraaltje kunnen laten plaatsen, maar de politiek voelt niets voor het gratis maken van anticonceptie voor vrouwen boven de achttien. Een dergelijk voorstel van Lilianne Ploumen (PvdA) sneuvelde vorig jaar bij de stemming.

Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak hebben nu dus de gang naar de rechter gezocht. Naast Dokters van de Wereld, hebben nog zevenduizend andere organisaties en individuen zich daarbij aangesloten.