Meerdere mensen uit de Chinees-Nederlandse gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen radio-dj Lex Gaarthuis en Radio 10, vanwege het lied Voorkomen is beter dan Chinezen, dat te horen was op de radiozender. Het lied zou "discriminerend" en "haatzaaiend" zijn. Dat staat in een persverklaring die is ondertekend door ruim vijftig Chinees-Nederlandse organisaties.

Hoeveel aangiftes er precies zijn gedaan is momenteel nog niet bekend. De woordvoerder van de Chinese gemeenschap laat aan NU.nl weten dat hij schat dat het aantal aangiftes richting de vijftig gaat.

Het lied was te horen in de radioshow Laat met Lex, en was volgens Radio 10 bedoeld als een "satirische inhaker op de actualiteit", die ging over de uitbraak van het coronavirus. In het nummer wordt onder andere gezongen dat de uitbraak van het coronavirus de schuld is van "die stink-Chinezen." Ook de zin: "Vreet geen Chinees, dan heb je niks te vrezen" is onderdeel van de tekst.

Het nummer zorgde voor veel kritiek op Gaarthuis en Radio 10. Zo werd er een petitie gestart met de naam Wij zijn geen virussen. Deze petitie is inmiddels al bijna 40 duizend keer ondertekend. De radiozender bood afgelopen zaterdag zijn excuses aan.

"Wat als satire en grap bedoeld was, blijkt door velen als zeer pijnlijk te worden ervaren. Radio 10 en Lex Gaarthuis betreuren dit, bieden hiervoor hun excuses aan en hebben de betreffende video's inmiddels van alle kanalen verwijderd", liet de radiozender weten.

Organisaties vinden lied 'diep kwetsend'

In de persverklaring noemen de organisaties het lied "diep kwetsend, volkomen respectloos en ronduit discriminerend". Verder luidt de verklaring: "Wij gunnen het iedereen om een grap te maken of satire te bedrijven. Dit kan het leven verrijken, maar deze vrijheid kent ook verantwoordelijkheden en grenzen."

In De Wereld Draait Door vertelden vier jonge mensen met een Aziatisch uiterlijk over hun ervaringen met racisme in Nederland. Rui Jun Luong is één van hen en en vertelde in de talkshow maandag hoe zij werd aangesproken op het virus toen ze in de bus zat. "Ik liep de bus in en toen zei een jongen tegen iemand: ik hoop maar niet dat ik het coronavirus zal krijgen", zo zegt de 24-jarige studente in De Wereld Draait Door.

Activist Sioejeng Tsao zegt in gesprek met de NOS dat ze ook veel racisme tegenover mensen met een Aziatisch uiterlijk heeft ervaren in haar leven. "Het coronavirus is puur een bevestiging van het probleem. Het begint met 'grapjes' van kleins af aan. Spleetogen, jullie eten hond en als je met die mindset opgroeit, heb je het gevoel dat dit normaal is", aldus Tsao.