Vijf Rotterdamse woningen zijn maandag onbewoonbaar verklaard nadat een heimachine door de gevel van een woonblok was gevallen, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Voor de bewoners van deze zwaar beschadigde appartementen wordt opvang geregeld. Daarnaast inspecteren de brandweer en de gemeente Rotterdam negen aangrenzende huizen. Waarschijnlijk kunnen de bewoners van deze panden later op de dag weer terug naar hun woningen.

De overige bewoners van het zes verdiepingen tellende wooncomplex in de wijk Katendrecht mogen wel weer hun woningen in.

De heimachine viel aan het einde van de ochtend om. Hulpdiensten rukten massaal uit en het hele woonblok werd ontruimd. De mensen die thuis waren, werden tijdelijk opgevangen in een café aan de overkant.

Brandweer ontruimt huizen na omvallen heimachine in Rotterdam
49
Brandweer ontruimt huizen na omvallen heimachine in Rotterdam

Niemand raakte gewond, bewoner zat vast in woning

Bij het incident raakte niemand gewond. Wel moesten enkele bewoners van de bovenste verdiepingen naar beneden worden getakeld. Op de vijfde verdieping zat iemand korte tijd vast in zijn woning. Hij kon zijn huis door de schade in eerste instantie niet verlaten.

De heistelling viel ook op een auto, maar daar zat op dat moment niemand in. Op de bouwplaats vielen evenmin gewonden.

Of de heimachine als gevolg van de harde wind is omgevallen, is nog onduidelijk. De Inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht van het incident.

De heimachine veroorzaakte een lange scheur in het woonblok. De schade is fors. (Foto: Pro Shots)