Vier mannen, onder wie de voortvluchtige Cor P., zijn donderdag vrijgesproken in de zaak die draait om het martelen en vermoorden van Onno Kuut (30) in 2009. De rechtbank in Rotterdam ziet onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van de zogeheten 'tattookillers', die zo genoemd worden vanwege de tatoeages op hun lichamen.

Er was een levenslange celstraf tegen hen geëist, maar volgens de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende aangetoond dat de mannen er direct bij betrokken waren.

Zo stond een door de mannen gebruikte auto een tijd stil bij de locatie waar spullen van het slachtoffer gedumpt waren, maar levert dit volgens de rechtbank niet een aanwijzing voor daderschap op. Daarnaast was bij twee van de verdachten een boek aangetroffen waarin kenmerken van de moord stonden beschreven.

Volgens de rechtbank is onvoldoende vast komen te staan dat dit boek als "inspiratiebron" gebruikt is en wordt verder genoemd dat het in de kringen waarin de verdachten zich bevonden niet ongebruikelijk is om zo'n boek in handen te hebben.

Lichaam gevonden in ondiep graf

Het lichaam van Kuut werd in maart 2009 gevonden in een ondiep graf in de duinen van Hoek van Holland. De Enschedeër was ook lid van de groep en had ook dezelfde tatoeages, maar werd waarschijnlijk gedood omdat hij geld had gestolen.

"Mogelijk werd met het doden en laten verdwijnen van Kuut ook een potentiële getuige van een dubbele moord in Leiderdorp uit de weg geruimd", zei het OM eerder. De verdachten hebben altijd gezwegen.

De rechtbank zou afgelopen mei al uitspraak doen, maar dit werd uitgesteld. Er zou niet genoeg bewijs zijn tegen de verdachten, waardoor er meer onderzoek moest worden gedaan. Vijf getuigen moesten nader worden gehoord.

P. ging er op 21 januari vandoor na het doorknippen van zijn enkelband. Hij was voorwaardelijk vrij na het uitzitten van een celstraf voor een poging tot liquidatie.