De politie heeft vrijdag 33 activisten aangehouden van klimaatactiegroep Extinction Rebellion bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

De actiegroep was vrijdag met spandoeken naar het hoofdkantoor van Shell gekomen. "Shell must fall", was de centrale boodschap die zij daar lieten horen. Volgens een politiewoordvoerder was de demonstratie niet officieel aangekondigd en zijn de betogers daarom gearresteerd.

Donderdag besmeurden onbekenden ook al een benzinestation van Shell in Den Haag met groene verf. Eerder op vrijdag werden hangsloten aan benzineslangen aangetroffen in een Shell-tankstation in de stad. Met deze acties heeft Extinction Rebellion echter niets te maken, laat de woordvoerder van de actiegroep weten.

Klimaatactivisten staan met een spandoek op het bordes van het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Daarachter staan agenten klaar om in te grijpen. (Foto: Regio15).

Politie sleept klimaatactivisten weg bij Shell in Den Haag
47
Politie sleept klimaatactivisten weg bij Shell in Den Haag

Shell: 'We hebben in zekere zin hetzelfde doel als de activisten'

In een reactie op de protestacties laat Shell weten "het recht en de vrijheid om te demonstreren" te respecteren, "als dit maar op een veilige manier gebeurt".

Volgens het bedrijf heeft Shell een strategie die het klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse klimaatakkoord steunt. "In die zin hebben we dus hetzelfde doel als de activisten. We verschillen alleen van mening over de weg ernaartoe."

De gesaboteerde benzineslangen van een tankstation van Shell in Den Haag. (Foto: Regio15)

Verbetering: NU.nl meldde in eerste instantie dat Extinction Rebellion ook achter de acties op twee benzinestations van Shell in Den Haag zat. Volgens de woordvoerder heeft de actiegroep hier echter niets mee te maken.