Een huisarts met een praktijk in de Limburgse gemeente Brunssum is maandag opnieuw opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van zijn patiënten. De man werd eerder al in 2018 en in 2019 aangehouden. In totaal gaat het nu om vier aangiftes, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De man wordt de komende dagen verhoord over wat zich precies heeft voorgedaan.

In 2018 was anderhalf jaar cel geëist tegen de man om het betasten van de borsten van een vrouw en het binnendringen van haar lichaam.

Hij werd, ondanks dat hij toegaf dat hij bij de vrouw was binnengedrongen, echter vrijgesproken omdat in de tenlastelegging een fout was gemaakt. Zo werd namelijk gesproken over twee losse feiten. Bij feit één werd de man ten laste gelegd dat hij bij de vrouw was binnengedrongen terwijl ze op dat moment verminderd bij bewustzijn was. Bij het tweede feit was ten laste gelegd dat de man ontucht heeft gepleegd door de borsten van zijn patiënt aan te raken.

De rechtbank zag onvoldoende bewijs voor het verminderde bewustzijn van de vrouw, en er volgde vrijspraak voor het eerste feit. Ook was het aanraken van haar borsten waarschijnlijk met medische noodzaak. Maar omdat het seksueel binnendringen vervolgens niet was toegevoegd aan het tweede feit dat werd behandeld, is de man uiteindelijk nergens voor veroordeeld. Een hoger beroep tegen dit besluit loopt nog.

Eind 2019 weer aangiften tegen de man

"In augustus 2019 is de huisarts wederom aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een patiënt. De verdachte huisarts is toen tijdens de voorgeleiding in vrijheid gesteld omdat de rechter-commissaris vond dat er geen sprake was van ernstige bezwaren", aldus het OM.

De man is nog wel verdachte in de zaak. Eind 2019 zijn vervolgens nog twee aangiften binnengekomen, wat het totaal op vier brengt.

Eerder deze maand is de man voor twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, geschorst door de tuchtrechter. Het gaat hier om de zaak die in 2018 al voor de rechtbank kwam. "Verweerder kan het grensoverschrijdende gedrag niet anders verklaren dan als gevolg van werkdruk. Vanuit dit aanknopingspunt heeft hij maatregelen getroffen ter voorkoming van herhaling", aldus de uitspraak.