Het coronavirus wordt voortaan aangeduid als een zogenoemde A-ziekte, schrijft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg maandagavond in een Kamerbrief. Bruins is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geadviseerd om op te schalen naar het hoogste niveau van waakzaamheid.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog, waar de redactie van NU.nl je dagelijks op de hoogte houdt.

Zorgprofessionals krijgen door de maatregel een directe meldingsplicht bij de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) als er aanwijzingen zijn dat een patiënt mogelijk het virus draagt. Op die manier wil de overheid eventuele patiënten zo snel mogelijk in beeld krijgen om verdere verspreiding te voorkomen.

Potentieel besmette mensen kunnen gedwongen worden opgenomen of in isolatie worden geplaatst. Alle Nederlandse ziekenhuizen beschikken over de eventueel benodigde isolatiekamers, aldus Bruins.

Andere A-ziektes in Nederland

  • MERS-coronavirus
  • Pokken
  • Polio
  • SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)
  • Virale hemorragische koorts

Nog geen extra maatregelen op Schiphol

Volgens het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM hoeven er op Schiphol nog geen extra maatregelen getroffen te worden. Het screenen van passagiers of het meten van hun temperatuur, zoals gebeurt op internationale luchthavens in de Verenigde Staten, Singapore, Hongkong en een handvol andere landen, blijft uit.

Uit resultaten van het onderzoek van het OMT blijkt dat bij de SARS-uitbraak in 2003, toen bijna drie miljoen vliegpassagiers gescreend werden, geen ziektegevallen werden vastgesteld tijdens het screenen op luchthavens.

Ook het uitdelen van mondkapjes wordt niet als noodzaak aangeduid. Deze maatregelen zijn in het verleden niet effectief gebleken als middelen om te voorkomen dat een virus het land binnenkomt.

Vooralsnog moeten reizigers uit China goed geïnformeerd worden over potentiële risico's en is een goede hoest- en handhygiëne voldoende.

Eerder op de dag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het mogelijkheden onderzoekt om Nederlanders te helpen met het vertrekken uit de provincie Hubei en hoofdstad Wuhan, wat als epicentrum van de virusuitbraak is aangemerkt. Ten minste twintig Nederlanders zouden zich in de provincie begeven.

Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt
86
Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt