Een zestienjarige Almeerder heeft in de nacht van donderdag op vrijdag meerdere bekeuringen gekregen omdat hij zonder rijbewijs en mogelijk onder invloed van lachgas over de snelweg reed, schrijft de Landelijke Eenheid van de politie op Facebook.

De jongen viel op doordat hij zeer traag reed en over de A27 slingerde. Daarop zetten agenten de auto met drie inzittenden ter hoogte van afslag Almere/Zeewolde aan de kant.

Het rijbewijs dat de tiener liet zien, bleek alleen geldig voor een bromfiets. Daarnaast lagen in de hele auto dertien voor lachgas bedoelde tanks en lag vlak naast de bestuurdersstoel een net gebruikte ballon. Het is niet bewezen dat de automobilist zelf lachgas heeft gebruikt.

Agenten hebben boetes uitgeschreven voor het rijden zonder rijbewijs, het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg en het rijden met een gladde band. Voor het vervoeren van lachgas op een onjuiste manier, zonder veiligheidsmaatregelen, wordt een proces-verbaal opgemaakt.

De politie treft vaker automobilisten aan die onder invloed van lachgas achter het stuur kruipen. Zo werden in de nacht van vrijdag op zaterdag nog drie personen in de kraag gevat. Een van hen werd gespot toen hij lachgas achter het stuur inhaleerde. Het drietal heeft een rijverbod van 24 uur gekregen.