Een derde van de kinderopvangorganisaties kan tijdens de onderwijsstaking op 30 en 31 januari geen extra opvang bieden vanwege een gebrek aan personeel, blijkt vrijdag uit een peiling van de Brancheorganisatie Kinderopvang onder ruim tachtig leden.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) gaan tijdens de lerarenstaking ruim 3.300 scholen dicht. Veel opvanglocaties krijgen van ouders de vraag of zij op die twee dagen extra of langer buitenschoolse opvang kunnen bieden.

Twee derde van de opvangorganisaties zegt aan die vraag te kunnen voldoen, maar een derde moet tegen ouders zeggen dat dit niet gaat lukken, aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang. "Niet uit onwil, maar vooral om het personeel niet nóg meer te belasten."

Volgens de brancheorganisatie staan er op dit moment ruim drieduizend vacatures uit in de kinderopvangsector. Een kinderopvangorganisatie kan bestaan uit één of meerdere kinderdagverblijven, centra voor buitenschoolse opvang en gastouderbureaus.

'Een logistieke ramp'

BOinK, de organisatie die de belangen van ouders in de kinderopvang behartigt, noemt de onderwijsstaking in gesprek met de NOS "een kleine logistieke ramp", maar zegt wel begrip te hebben voor de situatie. "Al zijn ouders langzamerhand wel klaar met al die stakingen."

Leraren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs gaan staken, omdat zij naar eigen zeggen steeds meer last hebben van het lerarentekort. Ook staken zij voor minder werkdruk en een beter salaris. De AOb organiseert op 30 en 31 januari samen met andere bonden marsen en manifestaties op plaatsen in het hele land.