Het Bloemencorso in de Bollenstreek vindt vanaf volgend jaar een week eerder plaats in verband met de steeds zachter wordende winters.

"Het corso is voornamelijk afhankelijk van hyacinten en dat zijn vroege voorjaarsbloemen", legt woordvoerder Esther den Hertog van het bloemencorso woensdag aan NU.nl uit. "Als het begin van het voorjaar steeds iets opschuift, gaan de bloemen ook steeds iets eerder bloeien."

De organisatie heeft daarom besloten zekerheid in te bouwen en het evenement voortaan een week eerder te houden, mits het niet tijdens Pasen valt. Het corso vindt dit jaar nog plaats op 25 april, volgend jaar op 17 april. De organisatie maakt zich nog geen zorgen over de kwaliteit van de bloemen bij de komende editie.

Vorig jaar moesten de wagens van het bloemencorso nog binnen gestald worden vanwege de nachtvorst. De afgelopen jaren merkte de organisatie echter over het algemeen dat de zachte winters ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om aan goede kwaliteit bloemen te komen. "Dan is het beter om daar nu alvast op te anticiperen", vertelt Den Hertog.

Vorige week werd ook bekend dat de Keukenhof in het Zuid-Hollandse Lisse meer bollen moet planten om te anticiperen op de grillige temperatuurpieken en -dalen in de winter. Het aantal geplante bollen is de afgelopen jaren met zo'n 30 procent gestegen.