Het Openbaar Ministerie denkt dat de sinds 1993 vermiste Tanja Groen na haar dood mogelijk in een vers gedolven graf op een begraafplaats in Maastricht is gelegd. De dag na haar verdwijning, op 1 september 1993, vond op datzelfde kerkhof de begrafenis plaats van een man die verder niets met de zaak te maken heeft.

Forensisch onderzoekers kijken nu of er stoffelijke resten van meer dan één persoon in het graf liggen.

Met een graafmachine is het graf de afgelopen uren afgegraven. Vervolgens is een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in een wit pak het graf ingegaan. Met een emmer aan een touw waarmee zand wordt afgevoerd, is het graafproces vervolgens voorzichtig voortgezet.

"Laag voor laag zal alles zorgvuldig worden onderzocht om eventuele sporen veilig te kunnen stellen, om zo de inhoud van het graf te onderzoeken", meldt de politie, die verwacht dat het onderzoek woensdag nog zal worden afgerond.

Groen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 spoorloos, nadat zij in haar eentje op haar fiets was vertrokken van een feestje in Maastricht. De destijds achttienjarige studente woonde in het dorp Gronsveld, 25 minuten fietsen verderop.

Een van de routes die Groen mogelijk zou hebben gefietst, gaat volgens Gertjan Bos van het OM in Limburg langs de desbetreffende begraafplaats van de rooms-katholiek kerk in de Maastrichtse wijk Heugem.

Coldcaseteam ontving belangrijke tip afgelopen najaar

Het coldcaseteam van de politie Limburg ontving afgelopen najaar een tip die informatie bevatte over de plek waar Groen mogelijk begraven zou liggen. Op basis van deze informatie startte de politie woensdag om 8.00 uur een zoekactie in het graf. Bos kan niet ingaan op de vraag van wie de tip afkomstig is.

De overleden man die in het opengemaakte graf ligt, heeft volgens de politie net als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken. Deze nabestaanden hebben vrijwillig hun medewerking verleend aan het onderzoek, ook al kwam het verzoek voor hen als een grote schok.

Graf in Maastricht onderzocht in verband met coldcasezaak
65
Graf in Maastricht onderzocht in verband met coldcasezaak

Ouders van Groen eerder al geïnformeerd over zoekactie

Corrie en Adrie Groen, de ouders van Tanja, zijn deze week geïnformeerd over de zoekactie, laten de ouders in een mededeling aan de media weten. Volgens de ouders bestempelt de politie de ontvangen tip als "zeer serieus".

Volgens moeder Corrie Groen houdt de onzekerheid over het lot van haar dochter haar en haar man nog elke dag bezig. "Wij zouden heel opgelucht zijn als aan deze onzekerheid nu een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen."

Adrie Groen: "Het is voor ons heel spannend. Wij hopen dat we eindelijk, eindelijk antwoord krijgen op onze vragen. Alles is beter dan de twijfels en de onzekerheid waarmee we al zo lang leven."

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Eerdere zoekacties leverden niets op

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest naar de verdwijning van Groen. Zo werd in 2012 tevergeefs in de Maas gezocht en volgde twee jaar later een onderzoek naar botresten die waren gevonden op een akker in Gronsveld, het dorp waar Groen ten tijde van haar verdwijning een kamer had.

Mochten de stoffelijke resten van een vrouw worden gevonden, zal het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hier verder onderzoek naar doen. De resultaten hiervan kunnen dan nog enkele weken op zich laten wachten. De politie hoopt rond 17.00 uur meer informatie te kunnen verschaffen over het resultaat van de zoektocht.