De politie is woensdag om 8.00 uur een zoekactie op een kerkhof aan De Beente in Maastricht gestart in verband met de verdwijning van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen. Het Openbaar Ministerie beschouwt de zaak als een coldcasezaak, een onopgelost levensdelict.

Het coldcaseteam van de politie Limburg ontving afgelopen najaar een tip die informatie bevatte over de plek waar het lichaam van Groen mogelijk begraven ligt. Die leidde volgens de politie naar een graf op de begraafplaats van de rooms-katholieke kerk in de Maastrichtse wijk Heugem.

Forensisch onderzoekers zullen het betreffende graf woensdag openmaken en bekijken wat zich, naast het stoffelijk overschot van een man, in het graf bevindt. Volgens de politie hebben zowel deze man als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken. De nabestaanden hebben vrijwillig hun medewerking verleend aan het onderzoek.

Mochten de stoffelijke resten van een vrouw worden gevonden, zal het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hier verder onderzoek naar doen. De resultaten hiervan kunnen dan nog enkele weken op zich laten wachten, aldus de politie.

Graf in Maastricht onderzocht in verband met coldcasezaak
65
Graf in Maastricht onderzocht in verband met coldcasezaak

Ouders van Groen eerder al geïnformeerd over zoekactie

Corrie en Adrie Groen, de ouders van Tanja, zijn deze week geïnformeerd over de zoekactie, laten de ouders in een mededeling aan de media weten. Volgens de ouders bestempelt de politie de ontvangen tip als "zeer serieus".

Volgens moeder Corrie Groen houdt de onzekerheid over het lot van haar dochter haar en haar man nog elke dag bezig. "Wij zouden heel opgelucht zijn als aan deze onzekerheid nu een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen."

Adrie Groen: "Het is voor ons heel spannend. Wij hopen dat we eindelijk, eindelijk antwoord krijgen op onze vragen. Alles is beter dan de twijfels en de onzekerheid waarmee we al zo lang leven."

Over het graf is een wit tentje geplaatst van de forensische opsporing. (Foto: Pro Shots)

Groen fietste alleen naar huis na feestje

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest naar de verdwijning van Groen, die achttien jaar oud was toen ze verdween. Zo werd in 2012 tevergeefs in de Maas gezocht en volgde twee jaar later een onderzoek naar botresten die waren gevonden op een akker in Gronsveld, het dorp waar Groen ten tijde van haar verdwijning een kamer had.

Groen studeerde gezondheidswetenschappen in Maastricht. Ze verdween spoorloos nadat ze op 31 augustus 1993 naar een feestje was geweest met medestudenten. Die nacht besloot ze in haar eentje naar huis te fietsen. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Groen droeg een spijkerbroek, een roze T-shirt en een jack.

Het onderzoek op het kerkhof gaat volgens de politie de hele dag duren. Gedurende het onderzoek is de begraafplaats niet toegankelijk voor publiek.