Het verkeer moest maandagochtend rekening houden met een drukkere spits vanwege de kans op gladheid en dichte mist. De ANWB waarschuwde dat files vanwege de Citrix-problemen bovendien langer konden zijn dan gebruikelijk. Dat gold met name voor de Randstad.

De meeste Nederlandse ministeries haalden vrijdagavond de Citrix-servers offline vanwege een beveiligingslek, waardoor minder ambtenaren thuis kunnen werken. Hierdoor verwachtte de ANWB meer drukte op de weg. Overheidsmedewerkers gebruiken Citrix normaliter om in te loggen op het interne netwerk van ministeries.

Door een ongeluk op de A12 van Den Haag naar Utrecht waarbij acht auto's betrokken waren, ontstond maandagochtend 15 kilometer file. Van Breda-Noord tot het knooppunt Terbregseplein kwam het over 30 kilometer vast te staan vanwege omrijders door een afsluiting op de N3.

Ook op de A12 tussen de Duitse grens en Arnhem liep het verkeer vast, mede veroorzaakt door werkzaamheden aan de IJsselbrug. Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag gebeurde een ongeluk bij Zoeterwoude-Dorp waardoor de vertraging opliep tot vijftig minuten.

KNMI gaf code geel af

In het zuidoosten was de kans op mist het hardnekkigst. Op sommige plekken was het zicht minder dan 200 meter. Landinwaarts kon het lokaal glad zijn door bevriezing van weggedeelten. Het KNMI had daarom code geel afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe.

Reizigers die maandagochtend via Eindhoven Airport vlogen, moesten rekening houden met vertragingen vanwege de mist. De luchthaven adviseerde passagiers om de website in de gaten te houden.

In de loop van de ochtend verdween de gladheid en loste de mist op. Op de meeste plekken van het land breekt maandag de zon door en wordt het maximaal 8 graden. Er staat weinig wind en het blijft de hele dag droog.