Het bestuur van de alFitrah-moskee in Utrecht moet verplicht zijn financiële documenten verstrekken aan een Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar de financiering van verschillende moskeeën in Nederland, oordeelt de voorzieningenrechter vrijdag.

Het bestuur van de omstreden moskee in de Utrechtse wijk Overvecht moest donderdag voor de rechter verschijnen. De onderzoekscommissie van de Tweede Kamer eiste inzage in financiële stukken die de moskee weigert vrij te geven.

De commissie doet onderzoek naar geldstromen vanuit onvrije landen naar verschillende Nederlandse moskeeën. De financiering vanuit het buitenland zou mogelijk kunnen leiden tot 'ongewenste beïnvloeding'. Het bestuur van de alFitrah-moskee was niet bereid om inzicht te geven in haar eigen financiële stukken.

De voorzieningenrechter oordeelt donderdag dat het bestuur medewerking moet verlenen aan de commissie en de documenten moet verstrekken. Indien het bestuur dit na twee weken nog weigert, wordt er een dwangsom opgelegd van 2.000 euro per dag, tot een maximum van 1.000.000 euro. Naast de Utrechtse moskee moeten vijf andere stichtingen ook inzage geven in hun financiële gegevens.

De Utrechtse moskee raakte vorig jaar nog in opspraak door een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Het instituut concludeerde destijds dat de moskee sektarische trekken heeft. Zo zou er sprake zijn van een gesloten karakter, groepsdruk, afstandelijkheid en hiërarchisch leiderschap.