In Rotterdam is donderdagavond het tijdelijke monument LEVENSLICHT onthuld ter nagedachtenis aan de Holocaustslachtoffers. Het monument werd ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde en heeft 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, overeenkomstig met het aantal Nederlandse slachtoffers.

Roosegaarde presenteerde het monument in de Stieltjesstraat, vlak bij de Erasmusbrug, in aanwezigheid van Rotterdamse nabestaanden, burgemeester Ahmed Aboutaleb, staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Na donderdagavond gaat het monument in delen naar ruim 150 andere Nederlandse gemeenten. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Holocaustmonument met lichtgevende stenen in Rotterdam onthuld
76
Holocaustmonument met lichtgevende stenen in Rotterdam onthuld

Stenen zijn belangrijk in de Roma-, Sinti- en Joodse cultuur. In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwierp Studio Roosegaarde daarom een openbaar monument met lichtgevende stenen. Om de paar seconden lichten de stenen op door ultraviolet licht en doven ze weer uit. "Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project", zegt Roosegaarde. "Dit monument vraagt om participatie. Licht is hoop en licht is leven."

"Dit tijdelijk lichtmonument, dat in diverse Nederlandse gemeenten die zijn geraakt door de Holocaust te zien zal zijn, maakt in die gemeenten de leegte en het gemis tastbaar van deze grote groep landgenoten die tijdens de oorlog is vermoord, louter en alleen om wie zij waren", aldus Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het monument bestaat uit stenen die oplichten in het donker. (Foto: LEVENSLICHT)