Giërmo B. staat woensdag voor de rechter in een niet-inhoudelijke zitting in de zaak die draait om de moord op Derk Wiersum. Wat er in de zittingszaal gebeurt, kun je volgen in dit liveblog.

Goedemiddag, en welkom bij het liveblog in de zaak-Derk Wiersum. Mijn naam is Lisa van der Wal en ik zal je vandaag op de hoogte houden van deze eerste, niet-inhoudelijke zitting. Vragen of opmerkingen mogen naar lisa@nu.nl of via NUjij. 

  • Giërmo B. wordt verdacht van medeplegen moord
  • Hij is al eerder veroordeeld voor gewelddadige overvallen
  • Nog een verdachte zit vast, hij staat vandaag niet terecht
woensdag 15 januari om 15:23
Zo dadelijk zal er op NU.nl een verslag van de zitting verschijnen. Voor nu: bedankt voor het meelezen!
woensdag 15 januari om 15:22
De zitting is hiermee klaar. B. kijkt nog de publieksruimte in, maar wordt afgevoerd en teruggebracht naar de gevangenis.
woensdag 15 januari om 15:21
Daarbij heeft B. ook contact gehad met een nummer dat weer contact heeft gehad met Wiersum. Dit toestel is ten tijde van de moord in de buurt van de locatie van het misdrijf geweest en verdween na de moord compleet uit de lucht.
woensdag 15 januari om 15:17
Er zijn voldoende bezwaren om B. vast te houden. Zo is hij gekenmerkt als vaste gebruiker van de vluchtauto. Daarnaast is ook "acht geslagen op het feit" dat B. berichten op zijn telefoon heeft gewist. "Het gaat om teksten waarbij sterke aanwijzingen zijn dat u op zoek bent naar een witte auto." Wiersum reed ook in een witte auto.
woensdag 15 januari om 15:15
Rechter: "Ik heb een slechte mededeling voor u, meneer B. We wijzen het verzoek over het schorsen van de voorlopige hechtenis af."
woensdag 15 januari om 15:12
Inmiddels zijn we weer aangeschoven in de publieksruimte. De zitting gaat zo weer verder.
woensdag 15 januari om 14:39
Stanziani komt zo met een tekening van B. Het was net moeilijk te zien (schrijvende pers zit achter de verdachte), maar B. heeft behoorlijk wat gezichtsbeharing.
woensdag 15 januari om 14:38
Het eerste uur van de zitting samengevat: het OM heeft de bewijzen voorgedragen. Zo linken zij B. aan de twee auto's die zijn gebruikt voor de moord op Wiersum. In berichten en tapgesprekken lijkt B. volgens justitie ook bezig te zijn met de moord en de nasleep daarvan. De man zelf ontkent elke betrokkenheid en verweert zich via zijn advocaat dan ook tegen zijn voorlopige hechtenis. De rechtbank zal na 15.00 uur met een oordeel komen.
woensdag 15 januari om 14:34
We gaan kort even schorsen, tot 15.00 uur.
woensdag 15 januari om 14:33
B.: "Ik heb alles verklaard wat ik wilde zeggen en ik heb totaal meegewerkt. Verder heb ik niets meer te zeggen." B. zegt ook toe dat hij in de toekomst alle vragen zal beantwoorden.
woensdag 15 januari om 14:32
B. neemt het woord. "Zo veel heb ik niet te zeggen. Maar naar mevrouw Wiersum en haar kinderen toe, vind ik het heel erg. Zelf ben ik ook vader van kinderen. Maar ik kan niet verder op de zaak ingaan."
woensdag 15 januari om 14:31
Het OM benadrukt dat de exacte rollen van de verdachten nog niet kunnen worden vastgesteld, omdat enkelen nog niet zijn opgepakt. Maar dat B. betrokken is, staat voor justitie wel vast. Het OM verzet zich dan ook tegen de vrijlating van B.
woensdag 15 januari om 14:28
Ook dat B. telefonisch contact heeft gehad met Wiersum, wordt van de hand gewezen. Afrondend, zo stelt Van der Goot, "cliënt was niet aanwezig en niet betrokken bij de moord".  Hij vindt het bewijs van het OM gebaseerd op aannames. Hij verzoekt dan ook de voorlopige hechtenis van B. te schorsen.
woensdag 15 januari om 14:24
De stappenteller op de telefoon heeft ook ten tijde van de moord slechts kleine bewegingen laten zien. "Bijvoorbeeld naar de keuken en weer terug." Een vriendin van B. beschrijft dat hij ongeveer een uur nadat de moord heeft plaatsgevonden in de keuken heeft staan lachen en blowen met vrienden, wat zich volgens zijn advocaat moeilijk laat rijmen met het gedrag van iemand die bij die moord betrokken zou zijn.
woensdag 15 januari om 14:20
Daarbij zou B. ook hebben gezegd dat hij weer terug zou komen vanuit Suriname, wat volgens Van der Goot niet wijst "op een vlucht".
woensdag 15 januari om 14:18
Ook wijst de advocaat op het signalement van een getuige. Dat wijkt wel iets van B. af: zo werd een jongere man beschreven die lichtgetint was. B. heeft een donkergetinte huidskleur. Zijn lichaamsbouw is vanaf de publieke tribune wel slecht te zien door een wat wijd vest.
woensdag 15 januari om 14:14
Advocaat Tjalling van der Goot heeft inmiddels het woord genomen. "Mijn cliënt ontkent betrokkenheid." B. zou in de vluchtauto hebben gereden om bijvoorbeeld vuilnis weg te brengen. Dat hij in de auto heeft gereden, betekent niet dat hij dit ten tijde van de moord ook deed.
woensdag 15 januari om 14:10
Samengevat: B. is te linken aan twee auto's die bij de voorverkenning en bij de moord zijn gebruikt. Hij is te zien in de vluchtauto, waarin het DNA van Wiersum zit, en in de 'spotterauto' is zijn DNA gevonden. Nadat hij volgens het OM het net voelde sluiten, wilde hij vluchten naar Suriname en probeerde hij te zorgen voor een alibi.
woensdag 15 januari om 14:08
Er is een grote hoeveelheid tapgesprekken en berichten in handen van het OM. Zo blijkt ook, opvallend genoeg, dat B. telefonisch contact met een nummer dat weer telefonisch contact heeft gezocht met Wiersum.
woensdag 15 januari om 14:03
B. is in de rij voor de controles op Schiphol opgepakt. Sindsdien heeft hij in de cel gezeten.
woensdag 15 januari om 14:01
B. wilde vluchten naar Suriname. Het OM denkt dat dit komt omdat de vluchtauto werd getoond in Opsporing Verzocht. In een tapgesprek zegt hij tegen zijn vriendin dat zijn verblijf in Suriname niet van korte duur zal zijn. Hij is op Schiphol gearresteerd.
woensdag 15 januari om 13:59
Het OM is nog steeds bezig met het voorlezen van het bewijs: na de moord beschikken B. en zijn vriendin opeens over heel veel geld, terwijl ze allebei daarvoor geen hoog inkomen hadden. Zo is te zien dat na de moord een auto is gekocht en geld is uitgedeeld aan zijn kinderen.
woensdag 15 januari om 13:58
Ook wilde B. volgens de berichten het kenteken van de auto van Wiersum, omdat hij niet zomaar rondjes wil rijden. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, bro", zo is gestuurd.
woensdag 15 januari om 13:56
Na de moord gaan er berichten tussen B. en zijn vriendin en broer heen en weer over een "reinigingsritueel" dat uitgevoerd kan worden om de geest van overleden mensen "af te weren". Ook zijn er berichten gevonden die wijzen op het verkrijgen van wapens en een auto.
woensdag 15 januari om 13:55
In een ander voertuig, dat werd gebruikt voor het in de gaten houden van Wiersum, zijn onder meer op de versnellingspook DNA-sporen van B. gevonden.
woensdag 15 januari om 13:53
B. heeft zelf verklaard dat anderen het voertuig ook konden gebruiken en dat hij dit zelf amper heeft gedaan, maar de onderzoeksresultaten spreken dit volgens het OM tegen.
woensdag 15 januari om 13:51
De politie heeft gesprekken afgeluisterd, waarin uiteindelijk werd gesproken over "schoonmaken". Toen is de vluchtauto snel in beslag genomen.
woensdag 15 januari om 13:49
In augustus wordt er daarnaast getankt met de auto. Uit betaalgegevens blijkt dat er is gepind met de pas van Giërmo B.
woensdag 15 januari om 13:48
B. wordt door het OM gelinkt aan de vluchtauto. Dat is onder meer op te maken door de gegevens van zijn telefoon te koppelen aan de beweging van de auto. Die gegevens matchen op zeker twaalf data.
woensdag 15 januari om 13:45
Ook op de dag voor de moord staat een auto geparkeerd in de straat van Wiersum, weer op dezelfde plek als waar de vluchtauto uiteindelijk parkeerde. Op beelden is te zien dat Wiersum langsfietst. Hij wordt vervolgens een tijdje gevolgd, maar uiteindelijk gaat de volgauto de andere kant op. Het OM denkt dat de moord mogelijk die dag al gepleegd had moeten worden, maar dat de schutter afgeschrikt werd door het feit dat de advocaat op de fiets was.
woensdag 15 januari om 13:41
Het was al bekend dat Wiersum al weken in de gaten werd gehouden. Zogeheten spotters hebben zijn dagelijks ritme in kaart gebracht als voorbereiding op de moord. Twee dagen voor de moord parkeert een van de voor het 'spotten' ingezette voertuigen al op de plek waar later ook de vluchtauto is gaan staan.
woensdag 15 januari om 13:40
In de vluchtauto zijn bloedsporen gevonden van Wiersum. Die zijn vermoedelijk door de schutter op de auto overgebracht.
woensdag 15 januari om 13:40
Mogelijk weigerde het wapen van de schutter eerst, zo is uit beelden gebleken. De schutter maakte een sprongetje. Daarna zijn nog meer schoten afgevuurd. Op beelden is dit laatste niet goed te zien, omdat het zicht op Wiersum wordt ontnomen door de schutter.
woensdag 15 januari om 13:35
De officier van justitie neemt het woord. B. wordt verdacht van medeplegen van de moord op Wiersum. "Dit was een absoluut schokkende moord, door velen bestempeld als aanval op de rechtsstaat. Maar Derk Wiersum was niet alleen advocaat, hij was vooral ook een vader, een echtgenoot, een vriend en een zeer gewaardeerde collega."
woensdag 15 januari om 13:31
Onze tekenaar Adrien Stanziani is inmiddels druk bezig met een schets van Giërmo B.
woensdag 15 januari om 13:30
Giërmo B. (36) is vandaag aanwezig. Hij zit helemaal voorin, gehuld in een donkergrijs vest.
woensdag 15 januari om 13:29
Giërmo B., die op 1 oktober is opgepakt, wordt bijgestaan door Tjalling van der Goot, zo heeft het advocatenkantoor Anker & Anker bekendgemaakt. Anouar T., de neef van Ridouan T., is in november opgepakt maar staat vandaag niet terecht.
woensdag 15 januari om 13:25
De zaak staat, voor zover wij weten, op het punt van beginnen. Pers was verzocht om tussen 12.00 en 13.00 uur binnen te komen zodat de drukte bij de scanner werd gespreid. Het is relatief vol op de publiekstribune.