Rotterdam is als eerste grote Nederlandse gemeente voor een vuurwerkverbod. De lokale VVD laat dinsdag weten een verbod te steunen, waardoor nu een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad het afsteken van consumentenvuurwerk wil verbieden.

Het is voor het eerst dat er zo'n meerderheid is, laat de Rotterdamse VVD weten in een persbericht. Het gaat om een algeheel afsteekverbod. Rotterdam is daarmee de eerste grote gemeente van Nederland die zich uitspreekt voor een verbod.

De aanleiding voor het verbod is "de zoveelste jaarwisseling met vuurwerkincidenten en geweld", aldus de VVD. "Vuurwerk leidt ieder jaar tot veel overlast, verwondingen en een sfeer van wetteloosheid. De problemen nemen niet af, maar toe."

Tijdens de afgelopen jaarwisseling was de hele gemeente Rotterdam een vuurwerkvrije zone, met een aantal vuurwerkzones. De gemeente paste daarvoor in maart de algemene plaatselijke verordening (APV) aan, maar dat heeft "niet het gewenste effect gehad".

De gemeente moet bij een verbod meer vuurwerkshows gaan organiseren, vindt de VVD. De gemeente gaat de optie voor een show met de inzet van drones onderzoeken. Ook de organisatie van het Nationale Vuurwerk in Rotterdam doet hier onderzoek naar.

Burgemeester hoopt op actie kabinet

Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat in een eerste reactie aan omroep Rijnmond weten dat hij het een grote verrassing vindt dat de VVD heeft ingestemd met een verbod. Hij noemt het verbod daarnaast een "onvermijdelijke ontwikkeling", omdat het afsteken van vuurwerk de openbare orde ernstig verstoort.

"Ik hoop oprecht dat het kabinet een verbod gaat afkondigen voor heel Nederland", zegt Aboutaleb tegen Rijnmond. "De gemeente kan het afsteken verbieden, maar bezit en verkoop niet. Met een landelijk verbod wordt ook de verkoop en distributie verboden, wat voor betere handhaving van het vuurwerkverbod kan zorgen."

Was 2019 het laatste jaar waarin je al je vuurwerk mocht afsteken?
97
Was 2019 het laatste jaar waarin je al je vuurwerk mocht afsteken?

Kamermeerderheid voor verbod

Het debat over vuurwerk is de afgelopen maanden weer opgelaaid. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een verbod op 'gevaarlijk' vuurwerk, meldde de NOS maandag. De fracties gaan de komende tijd in overleg over een precieze invulling van een mogelijk verbod.

Zodra door het kabinet is besloten welk vuurwerk wel en welk vuurwerk niet wordt toegestaan, kan "wat de Rotterdamse VVD betreft daarna toegestaan vuurwerk ook weer in Rotterdam worden afgestoken".

Tientallen personen aangehouden, circa vijftig autobranden

Tijdens de jaarwisseling in Rotterdam heeft de politie in totaal 59 personen aangehouden, raakten twee personen zwaargewond en werden zo'n vijftig autobranden geblust.

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam werden achttien mensen met oogletsel binnengebracht. De Rotterdamse meldkamer kreeg zo'n duizend meldingen binnen. Zo'n duizend politieagenten moesten Rotterdam en omgeving tijdens Oud en Nieuw veilig houden. Bij zeven incidenten in de stad werden agenten belaagd.

Vooral in het centrum van Rotterdam waren veel mensen op de been en hadden de hulpdiensten het druk. De brandweer rukte uit voor zeven autobranden en de politie arresteerde zestien personen.