Staatsbosbeheer gaat aangifte doen nadat activisten in de nacht van zaterdag op zondag hekken hebben doorgeknipt bij de Oostvaardersplassen, om zo hooibalen bij grote grazers te brengen. Dat bevestigt Staatsbosbeheer aan NU.nl na berichtgeving door Omroep Flevoland.

De activisten hadden een hek van ProRail doorgeknipt. Vervolgens liepen ze over het spoor naar het hek van het natuurgebied en ook dat knipten ze kapot om hooi over het gebied te kunnen verspreiden.

Hoeveel hooi er precies is verspreid is niet bekend. De woordvoerder van Staatsbosbeheer spreekt van "een grote vrachtwagen vol", Omroep Flevoland houdt het op 150 balen.

Staatsbosbeheer noemt de bijvoeractie "onnodig". Er is een protocol afgesproken met de provincie Flevoland dat bepaalt wanneer het gepast is om bij te voeren. Daar is momenteel geen noodzaak voor, stelt de woordvoerder. "Het is nog niet echt koud geweest en er staat nog voldoende gras in het gebied."

ProRail spreekt van 'doelgericht vandalisme'

ProRail vertelt desgevraagd aan NU.nl dat het aangifte gaat doen van vernieling en spoorlopen. Een woordvoerder noemt de actie "doelgericht vandalisme".

De afgelopen jaren was er vaker controverse over de Oostvaardersplassen. Vanwege forse winters en droge zomers was er weinig voedsel voor de dieren waardoor veel van hen kwamen te overlijden. Meerdere keren hebben activisten geprobeerd de dieren bij te voeren.