De burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch heeft zondag op zijn Facebook-pagina de hulpverleners van de fatale flatbrand aan het Gelderseplein bedankt.

"Waar de meesten onder ons instinctief een stap naar achteren zetten, doen redders juist welbewust de stap naar voren", aldus Marcouch.

Zaterdag ging de burgemeester al op bezoek bij de brandweerlieden, politieagenten en de ambulancemedewerkers die aanwezig waren bij de brand tijdens de jaarwisseling. Bij de brand kwamen een 39-jarige vader en zijn vierjarige zoon om het leven. De 36-jarige moeder en een achtjarige dochter raakten zwaargewond, maar zijn inmiddels buiten levensgevaar.

Eerder bezocht Marcouch al de families van de slachtoffers en hij ging nu dus langs bij de hulpverleners. "Ook voor hen wordt het de kunst dit goed te verwerken, voor henzelf, voor hun families en voor ons, want dankzij helden als zij kunnen wij in vertrouwen leven, werken, leren en ook wonen," zegt de burgemeester.

Marcouch ging ook al langs bij de families van de verdachten, twee jongens van twaalf en dertien. "Ook zij hebben uw steun nodig", aldus Marcouch. De jongens zijn vrijdag weer vrijgelaten op basis van persoonlijke omstandigheden. Ze worden nog wel verdacht van betrokkenheid bij de brand.

Gezin kwam door brand vast te zitten in lift

De fatale brand werd veroorzaakt door vuurwerk dat is afgestoken op een bank nabij een portiek van de flat. De portiek vatte vlam, waarna het vuur snel om zich heen greep in de hal en op de eerste verdieping.

Het gezin kwam tijdens de flatbrand vast te zitten in de lift, die niet meer werkte. De lift vulde zich met rook. Het gezin werd volgens een woordvoerder van de politie "in zeer slechte toestand" aangetroffen. Ondanks reanimatiepogingen overleden de vader en zijn zoon ter plekke.

Marcouch vraagt zondag op Facebook om de familie van de slachtoffers in stilte te laten rouwen en hen ruimte te geven. "De familie ziet uw belangstelling en betrokkenheid. Het troost hen en zij vragen er uw begrip voor dat zij niet publiekelijk reageren."

Vader en zoontje komen om door brand in Arnhemse flat
44
Vader en zoontje komen om door brand in Arnhemse flat