Minder Nederlanders dan verwacht maken gebruik van leefstijlcoaches, schrijft Trouw zaterdag. Dat terwijl leefstijlverandering sinds dit jaar wordt vergoed door zorgverzekeraars.

Sinds dit jaar wordt leefstijlverandering vergoed door zorgverzekeraars, als onderdeel van het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Volgens dit akkoord kunnen bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, worden teruggedrongen door gezonder te leven.

Veertienhonderd mensen doen op dit moment mee aan de zogeheten Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) van het ministerie van VWS. Het ministerie rekende op achtduizend tot tienduizend deelnemers.

Zorgverzekeraars hebben tot nu toe 250.000 euro uitgekeerd aan leefstijlprogramma's. Het ministerie van VWS reserveerde hier voor 2019 6,5 miljoen euro voor. Deelnemers aan de interventie werken twee jaar met een coach aan hun gezondheid. Als gevolg hiervan gaan deze mensen minder vaak naar de huisarts of een medisch specialist, wat kosten bespaart.

Het programma werkt met groepen. Volgens Iris de Vries, huisarts en vicevoorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl, houdt dat mensen langer gemotiveerd. Er zouden dan ook weinig mensen afhaken. Opvallend is dat meer dan twee derde van de deelnemers vrouw is. Dat blijkt volgens Trouw uit cijfers van het RIVM.

Volgens De Vries is het aantal mensen dat gebruikmaakt van leefstijlcoaches zo klein doordat huisartsen vaak niet op de hoogte zijn van de GLI. Ook vinden ze leefstijlinterventies lastig te regelen. Vereniging Arts en Leefstijl wil samen met staatssecretaris Blokhuis naar een oplossing voor de opstartproblemen kijken.