Boeren en bouwers voeren woensdag door heel Nederland actie. Ze zijn in groepen onderweg naar verschillende locaties en blokkeren hierbij meerdere wegen.

Goedemiddag! Zowel de agrarische als de bouwsector demonstreert vandaag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In dit liveblog houdt de redactie van NU.nl je op de hoogte van de acties.

  • Boeren en bouwers voeren actie in tientallen kleine groepen
  • Op meerdere plekken blokkades van gebouwen en wegen
  • Trekkers veroorzaken een zware avondspits
  • Files op A1, A4, A6, A7, A12, A15 en A28
  • Politie schrijft tientallen bekeuringen uit
woensdag 18 december 2019 om 16:19
Dit is het laatste bericht in ons liveblog over de acties van bouwers en boeren. Voor verdere updates verwijzen we je graag naar onze andere berichtgeving. Bedankt voor het volgen!
woensdag 18 december 2019 om 15:59
Op het moment staat er volgens ANWB in totaal ruim 500 kilometer file, 50 kilometer meer dan normaal. Vooral rond Rotterdam en Arnhem is er veel vertraging.
woensdag 18 december 2019 om 15:38
De actievoerders die woensdagmiddag op het Mediapark in Hilversum waren, hebben bij de NOS zendtijd geëist. In een reactie schrijft hoofdredacteur Marcel Gelauff "uiteraard" niet op deze eis te zijn ingegaan. "De redactie is onafhankelijk, maakt zijn eigen keuzes en volgt journalistieke maatstaven. Zendtijd geven aan welke groepering dan ook past daar principieel niet in."
woensdag 18 december 2019 om 15:28
Boeren blokkeren momenteel de A12 richting Duitsland bij Arnhem, meldt de ANWB. Bij de afrit Beek is de weg helemaal dicht. Er moet rekening worden gehouden met maar liefst 150 minuten vertraging.
woensdag 18 december 2019 om 15:12
Ook rond Amsterdam zijn tientallen bekeuringen uitgedeeld. Zo'n veertig boeren die voor vertraging zorgden op de A2 bij Ouderkerk aan de Amstel krijgen een boete thuisgestuurd.
woensdag 18 december 2019 om 15:06
De politie meldt dat er zojuist "een twintigtal" tractoren bij Bavel van de A27/A58 is gehaald. De bestuurders krijgen allemaal een bekeuring voor het rijden op de snelweg, aldus de politie.
woensdag 18 december 2019 om 14:41
Volgens RTV Oost verzamelen tientallen boeren zich bij het distributiecentrum van supermarkt PLUS in Haaksbergen. De politie is ter plaatste en gaat met de boeren in gesprek.
woensdag 18 december 2019 om 14:38
Trekkers staan, onder toeziend oog van de Mobiele Eenheid, opgesteld in en rondom de Botlek, een haven- en industriegebied in Rotterdam. (Foto: Cees Jan Nolen)
woensdag 18 december 2019 om 14:18
De boeren staan inmiddels stil op de A1 bij Amersfoort-West, meldt Rijkswaterstaat op Twitter. Volgens een woordvoerder is de vertraging nu zo'n twintig minuten, maar dat kan nog flink oplopen. "We adviseren weggebruikers met klem om de verkeersinformatie in de gaten te houden."
woensdag 18 december 2019 om 13:58
Inmiddels zijn ongeveer vierhonderd actievoerders aanwezig in en rondom de Botlek, een haven- en industriegebied in Rotterdam. Alles loopt naar behoren, maar er is mogelijk wel verkeersoverlast op de A15, meldt de politie.
woensdag 18 december 2019 om 13:45
Normaliter is woensdag een rustige dag op de Nederlandse wegen, maar vandaag is nog geen moment filevrij geweest. Voor de middag- en avondspits worden weer langere files verwacht, meldt Rijkswaterstaat.
woensdag 18 december 2019 om 13:37
Op de Boschdijk in Eindhoven is vanmorgen een aanrijding geweest tussen een trekker en een auto, bevestigt de politie aan NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws. Vermoedelijk heeft de trekker een rood stoplicht genegeerd, waarvoor de politie een proces-verbaal op heeft gemaakt. De 51-jarige bestuurder van de auto is overgebracht naar het ziekenhuis met lichte verwondingen.
woensdag 18 december 2019 om 13:33
Niet alleen de media in Hilversum zijn doelwit van de acties. In Leeuwarden is de ingang van NDC Mediagroep (Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden) geblokkeerd met trekkers. Ook zijn actievoerders het gebouw binnengedrongen, meldt Leeuwarder Courant.
woensdag 18 december 2019 om 13:20
De A2 bij Ouderkerk aan de Amstel is inmiddels weer vrijgegeven. Hier werden trekkers van de weg gehaald.
woensdag 18 december 2019 om 13:12
In het zuiden van het land zijn nog verschillende acties aan de gang. Bij ATM in Moerdijk, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwerken van gevaarlijk afval, staan volgens BN DeStem 250 trekkers bij de hoofdingang. Ook bij Isover, een producent van isolatiematerialen in Etten-Leur, zouden tientallen trekkers staan.
woensdag 18 december 2019 om 13:02
De A1 richting de Duitse grens is weer vrijgegeven, meldt Turbantia. De hele dag zorgden blokkades en barbecues hier voor files in de richting van Duitsland.
woensdag 18 december 2019 om 12:40
De toegangswegen naar het provinciehuis in Groningen zijn uit voorzorg afgezet. Ook staan elders in het centrum vrachtwagens van stadsbeheer klaar om eventueel wegen te blokkeren. Afgelopen oktober forceerden boeren de deur van het provinciehuis en werden er hekken omver gereden. Volgens de gemeente Groningen hebben deze eerdere incidenten zeker invloed op de maatregelen van vandaag. "We zetten groot materieel in om te voorkomen dat er schade ontstaat."
woensdag 18 december 2019 om 12:30
Het protest bij Tata Steel in IJmuiden is tot een einde gekomen, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan NU.nl. Woensdagmiddag stonden daar zo'n twintig trekkers voor de poort.
woensdag 18 december 2019 om 12:23
Op de A7 bij Joure richting de Afsluitdijk wordt ook actie gevoerd, meldt ANWB. Weggebruikers moeten rekening houden met een vertraging van drie kwartier.
woensdag 18 december 2019 om 12:12
"Het rijden van tractoren op snelwegen kan gevaarlijke situaties opleveren", meldt politie Oost-Brabant. "Op de A2 afslag Vught, bij de High Tech Campus in Eindhoven en op de A59 bij Rosmalen hebben we daarom 21 bestuurders van tractoren van de snelweg gehaald en bekeurd." De politie benadrukt dat veiligheid vooropstaat.
woensdag 18 december 2019 om 11:58
De politie bevestigt aan NU.nl dat er demonstranten zijn aangekomen bij de raffinaderij van Shell in Pernis. De situatie is onder controle en er zijn volgens de woordvoerder geen calamiteiten.
woensdag 18 december 2019 om 11:47
Ook langs de A2 bij het Brabantse Beesd wordt gezellig gekeuveld.
woensdag 18 december 2019 om 11:40
Boeren blokkeren de A1 bij De Lutte vlak bij de grens met Duitsland. Het oogt gezellig en er worden broodjes hamburger en frikandel uitgedeeld. (Foto: Pro Shots)
woensdag 18 december 2019 om 11:04
Station Groningen is momenteel door de boeren geblokkeerd. Hierdoor is het station volledig afgesloten voor bussen en vervallen veel ritten, meldt vervoerder QBuzz.
woensdag 18 december 2019 om 10:52
De A1 is bij De Lutte in beide richtingen geblokkeerd door actievoerders, meldt Rijkswaterstaat Verkeer. "Omrijden via de N35 richting Gronau is ook geen slim plan, daar staat het ook vast bij Enschede-West." Er staat tegen 12.00 uur nog 94 kilometer file op de Nederlandse wegen. (Foto: Pro Shots)
woensdag 18 december 2019 om 10:46
Bij Tata Steel in IJmuiden staan zo'n twintig trekkers voor de poort. Het bedrijf meldt dat de boeren naar verwachting binnen een half uur weer weggaan. "Het is rustig. We hebben ze koffie gegeven", aldus een voorlichter. Het bedrijf heeft weinig last van de blokkade.
woensdag 18 december 2019 om 10:43
De toegangswegen naar het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch worden geblokkeerd, meldt Omroep Brabant. Volgens de omroep rijden er verder boeren rondjes rondom een ander distributiecentrum van de supermarktketen in Veghel. Een eerdere blokkade van een Jumbo-distributiecentrum in Breda werd door de politie beëindigd.
woensdag 18 december 2019 om 10:38
De Amercentrale, een energiecentrale die draait op steenkool, in het Noord-Brabantse Geertruidenberg werd vanochtend geblokkeerd. Een woordvoerder van eigenaar RWE zegt dat de boeren net weer weg zijn. "Ze komen in golven", legt hij uit. Om 8.00 uur was er een golf trekkers en om 10.00 uur weer. Enkele demonstranten zijn achtergebleven om de derde golf te coördineren. Voor de energieproductie heeft de blokkade sowieso geen gevolgen. De benodigde steenkool wordt namelijk aangevoerd via een haven bij de centrale.
woensdag 18 december 2019 om 10:36
De NOS meldt dat hoofdredacteur Marcel Gelauff en adjunct-hoofdredacteur Giselle van Cann hebben gesproken met actievoerders. In dit gesprek hebben zij vragen beantwoord over de berichtgeving van de NOS en andere media. "De boeren eisten onder meer zendtijd", aldus de nieuwsorganisatie. "Er staan nu nog ongeveer honderd boeren voor de hoofdingang."
woensdag 18 december 2019 om 10:23
De gemeente Middelburg roept mensen op niet met de auto naar het centrum te komen. Er wordt hier een stoet van zeventig tot honderd trekkers verwacht. Volgens Omroep Zeeland willen de actievoerders een petitie aanbieden, voordat ze doorrijden naar het provinciehuis voor een gesprek met gedeputeerde Jo-Annes de Bat. De burgemeester van Hilversum deed eerder eenzelfde oproep. Op sommige wegen staat het verkeer helemaal vast, waardoor weggebruikers niet vooruit komen.
woensdag 18 december 2019 om 10:17
Bij een distributiecentrum van Jumbo in Breda hebben de boeren even de ingang geblokkeerd. Ze vertrokken nadat de politie dreigde met aanhoudingen en de inbeslagname van hun trekkers. Volgens een woordvoerder van de supermarktketen zijn er geen signalen dat er vertraging is ontstaan in de bevoorrading. Bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg heeft de politie geholpen met het vrijhouden van de weg zodat de vrachtwagens weg konden rijden. Ook daar was er geen impact op de bevoorrading, volgens een voorlichter.
woensdag 18 december 2019 om 10:03
Hilversum zit op slot. Burgemeester Pieter Broertjes zegt tegen NPO Radio 1 dat mensen niet naar de Noord-Hollandse plaats moeten komen. "Je kan de stad niet bereiken. Er komt een gesprek met de boeren. NOS en NPO gaan kijken of ze een delegatie kunnen ontvangen." Volgens de politie staan demonstranten met honderden voertuigen op het Mediapark.
woensdag 18 december 2019 om 09:54
Boeren en bouwers voeren in heel Nederland actie. Ze doen dit door van locatie naar locatie te rijden. Ook blokkeren ze gebouwen en/of wegen, waaronder het distributiecentrum van Jumbo in Breda en het Mediapark in Hilversum. Nu worden onder meer acties gevoerd bij Tata Steel in IJmuiden, naast het Malieveld in Den Haag en voor het Gelders provinciehuis in Arnhem.