Ridouan T. is maandag opgepakt in Dubai, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De lang voortvluchtige topcrimineel wordt verantwoordelijk gehouden voor het opdracht geven voor meerdere moorden en pogingen daartoe.

De 41-jarige T. is aangehouden in een woning in Dubai en zijn arrestatie zou volgens de politie rustig zijn verlopen. De politie in Dubai laat weten dat de man zich voordeed als iemand anders en beschikte over een vals identiteitsbewijs.

Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche, zei op een speciaal belaste persconferentie dat met de aanhouding van T. een grote klap is uitgedeeld, maar dat het onderzoek naar de criminele organisatie volop doorgaat.

Zo is vermeend rechterhand van T., Saïd R., nog niet aangehouden. Of er informatie is waar hij zich ophoudt is niet bekend.

Justitie na arrestatie T.: 'Niets staat uitlevering in de weg'
96
Justitie na arrestatie T.: 'Niets staat uitlevering in de weg'

Uitlevering van T. is mogelijk

De komende tijd zal duidelijk worden of en wanneer T. kan worden uitgeleverd aan Nederland. Er is geen sprake van een onderling uitleveringsverdrag, maar op basis van een VN-verdrag kan dit wel.

Dit zogenoemde multilaterale verdrag houdt in dat T. uitgeleverd kan worden omdat er sprake is van grensoverschrijdende criminaliteit. Hoofdofficier Fred Westerbeke zegt dat er op dit moment wordt gesproken met de autoriteiten in Dubai en hoopvol te zijn dat T. kan worden uitgeleverd. Dit kan nog wel enige tijd in beslag nemen.

T. werd al bij verstek vervolgd

Als T. eenmaal is uitgeleverd, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid worden berecht in het proces genaamd Marengo. Dit gebeurde al bij verstek, omdat de man voortvluchtig was.

In die zaak wordt T. vervolgd voor het opdracht geven voor zeker vijf moorden en verschillende pogingen daartoe, dan wel voorbereiding van liquidaties.

Belangrijkste getuige in die zaak is Nabil B. De kroongetuige heeft bekend lang deel te hebben uitgemaakt van de criminele organisatie van T. en heeft uitgebreid verklaard over zijn eigen rol en die van T. bij moorden in de onderwereld.

Vlak nadat bekend werd dat B. een deal had gesloten met het OM, werd zijn broer Reduan in Amsterdam doodgeschoten. In september van dit jaar werd een van de advocaten van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten.

Het OM vermoedt dat T. in beide liquidaties een rol heeft gespeeld.

Man ook genoemd in andere strafzaken

T. wordt daarnaast ook genoemd in de strafzaak tegen Caloh Wagoh. Hij zou opdrachten voor liquidaties aan deze motorclub hebben verstrekt die door leden van Caloh Wagoh zouden zijn uitgevoerd.

Het OM maakte onlangs nog bekend dat T. hiervoor nog niet zal worden vervolgd. Of zijn aanhouding daar verandering in brengt is onduidelijk.

Korpschef blij met aanhouding

Korpschef Erik Akerboom reageerde maandag eveneens verheugd. "Met hun criminele activiteiten vormen T. en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat", aldus de korpschef. "Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen."

Akerboom sprak zijn waardering uit voor zijn ambtgenoot in Dubai. "De arrestatie van Ridouan T. is van groot belang voor Nederland." Volgens het OM werkte "een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie dag en nacht aan de opsporing van de voortvluchtige verdachte".

Voor de gouden tip van T. was 100.000 euro uitgeloofd, maar volgens hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, is het op basis van politieonderzoek dat T. nu opgepakt kon worden.

Voor deze liquidaties wordt Ridouan T. vervolgd
120
Voor deze liquidaties wordt Ridouan T. vervolgd

In het kader van de opsporing hebben we de volledige naam van T. genoemd. Nu hij is opgepakt, gebruiken we weer zijn initialen.