Gökmen T. mag ondanks het verzoek van zijn advocaat André Seebregts niet alsnog zijn eigen verdediging voeren in de rechtszaak tegen hem op verdenking van onder andere viervoudige moord met een terroristisch oogmerk. De man heeft bekend op 18 maart een aanslag te hebben gepleegd op een tram in Utrecht.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) had de 38-jarige T. onderzocht en concludeerde onder andere dat er sprake was van een een "gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens".

Als dit het geval is, kan iemand tegen zijn wil een advocaat toegewezen krijgen. Daarom werd Seebregts als zijn raadsman aangesteld, maar die verzocht maandag zijn aanstelling door de rechtbank te herroepen.

Seebregts (te zien op de foto), maakte maandag duidelijk dat zijn cliënt goed in staat is het proces tegen zijn persoon te volgen. Hij weet wat zijn rechten zijn en dat hem levenslang boven het hoofd hangt.

De officieren van justitie sloten zich aan bij de woorden van Seebregts. Ook zij vroegen de rechtbank hun beslissing te herroepen.

De rechtbank bleef echter bij hun beslissing omdat "de vraag of er een vermoeden is dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling bij T. ondubbelzinnig met ja is beantwoord", aldus de rechtbank. "Daarnaast is uit de eerdere zitting in juli en zijn weigering om vandaag te komen gebleken dat een begin van een gesprek met de man niet mogelijk is".

Man is niet verschenen op zitting

T. moest maandag verplicht verschijnen, maar hij verzette zich daar zo hevig tegen dat er volgens de rechtbank "dusdanig geweld" nodig was om de man naar Utrecht te vervoeren dat hiervan af werd gezien.

Het Openbaar Ministerie (OM) voegde daaraan toe dat het toepassen van dit geweld er mogelijk voor zou zorgen dat er geen normaal gesprek met T. te voeren zou zijn.

Er werd niet besloten om de man alsnog te verplichten te komen en dat leidde tot verontwaardigde reacties van nabestaanden.

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten negentienjarige Roos bijstaat laat weten dat de vader "verbijsterd is over het feit dat het bevel tot medebrenging niet verder wordt gehandhaafd. Hij krijgt het idee dat de verdachte de regie voert in het strafproces".

De aanslag in Utrecht van uur tot uur
298
De aanslag in Utrecht van uur tot uur

Man zegt vanuit geloof te hebben gehandeld

De 38-jarige T. heeft bekend dat hij in maart van dit jaar het vuur heeft geopend in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Hij schoot ook buiten het voertuig op auto's en omstanders.

De man zegt te hebben gehandeld vanuit zijn geloof in Allah en het feit dat westerlingen moslims doden.

Door het vuurwapengeweld kwamen in totaal vier personen om het leven. De vrouw van negentien en twee mannen van 28 en 49 stierven ter plekke. Een 74-jarige man uit De Meern overleed tien dagen later aan zijn verwondingen.

Het OM zei maandag definitief uit te gaan van een terroristische daad en legt T. viervoudige moord met een terroristisch oogmerk ten laste net als pogingen daartoe en bedreigingen met een terroristisch oogmerk.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak vindt plaats op 2, 3, 5 en 6 maart. De rechtbank moet nog beslissen of T. hierbij verplicht aanwezig moet zijn.