Turkije heeft mogelijk vertrouwelijke en persoonlijke informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over Turkse asielzoekers in Nederland in handen, meldt de dienst zaterdag. Zij kregen een verblijfsvergunning "om hun veiligheid te waarborgen", aldus de IND.

Volgens RTL Nieuws is er een Turkse advocaat opgepakt die werkzaam is in EU-landen, waaronder Nederland. De advocaat droeg "gevoelige dossiers" met zich mee. Hij zou verhalen van Turkse vluchtelingen voor de Nederlandse ambassade checken.

De IND bevestigt op de site dat er een Turkse vertrouwenspersoon is gearresteerd. "Daarbij kan niet worden uitgesloten dat Turkse autoriteiten nu beschikking hebben over zijn vertrouwelijke informatie."

De dienst zegt niet hoeveel gedupeerden er zijn en houdt het bij "een zeer beperkt aantal zaken". Alle betrokken aanvragers zijn op de hoogte gesteld.

RTL Nieuws schrijft dat het gaat om aanhangers van Fethullah Gülen, die volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan achter een coup in 2016 zit. Aanhangers van de geestelijke kunnen in het land worden vervolgd en maken daarom in de EU kans op asiel.