Tientallen demonstranten die zich zaterdag in het kader van een klimaatactie van Greenpeace op Schiphol Plaza hadden gestationeerd, zijn een voor een weggesleept. 26 van deze mensen zijn gearresteerd, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee zaterdagavond aan NU.nl.

Volgens de woordvoerder zijn inmiddels alle actievoerders in Schiphol Plaza verplaatst naar een andere locatie. De demonstranten die door de Koninklijke Marechaussee zijn meegenomen, hebben een gebiedsverbod gekregen van 24 uur.

De demonstratie bij Schiphol Plaza begon buiten en verplaatste zich rond 11.00 uur naar binnen. Locoburgemeester Jurgen Nobel gaf de demonstranten daarna tot 12.00 uur de tijd om Schiphol Plaza te verlaten, wat niet gebeurde.

De gemeente Haarlemmermeer kondigde daarom een noodbevel af, waardoor de weggehaalde demonstranten met bussen naar een locatie buiten Schiphol konden worden gebracht. Sinds 15.15 uur werden de demonstranten in een hoog tempo uit de hal afgevoerd.

Buiten Schiphol Plaza stonden tientallen mensen, waaronder een groep van Extinction Rebellion, om de demonstranten die afgevoerd werden toe te juichen. Dit alles onder toeziend oog van de marechaussee, handhavers en politie te paard.

Demonstranten willen minder vluchten op Schiphol

De demonstranten waren op Schiphol Plaza voor het zogenoemde 'Protestival' van Greenpeace, wat 24 uur moest duren.

Greenpeace ziet graag dat het aantal vluchten op Schiphol krimpt, dat korteafstandvluchten worden vervangen door treinreizen en dat de prijzen van vliegtickets omhooggaan. Ook willen ze niet dat Lelystad Airport voor vakantievluchten gebruikt gaat worden.

Zaterdagochtend hadden activisten van Greenpeace al een groot spandoek met de tekst 'Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij' over een reclamebord gehangen. Dat was wel weer vrij snel verwijderd, meldt NH Nieuws.

Het spandoek dat Greenpeace op Schiphol had opgehangen. (Foto: Marten van Dijl/Greenpeace)

Schiphol wil in 2030 klimaatneutraal zijn

Een woordvoerder van Schiphol laat weten de luchthaven de actie betreurt aangezien de luchthaven eerder een klimaatplan heeft gepresenteerd. "Dat hebben wij ook besproken met Greenpeace", aldus de woordvoerder. In dat klimaatplan staat onder meer dat de luchthaven het doel heeft in 2030 emissievrij te zijn en in 2050 CO2-vrije luchtvaart wil.

Ook ontkent Schiphol de claim van Extinction Rebellion dat er 40.000 extra vluchten bijkomen. "De minister (Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur, red.) heeft in juli aangegeven dat dat mogelijk is, maar de exacte uitwerking daarvan moet nog komen. Het is helemaal geen vaststaand feit", zegt de woordvoerder van Schiphol.

In juli besloot het kabinet dat het aantal vluchten op Schiphol vanaf 2020 naar 540.000 per jaar mag groeien - 40.000 meer dan in de huidige situatie - op basis van de beschikbare milieuruimte. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met geluidsoverlast en hinder voor omwonenden.

Schiphol zegt dat nog niet bekend is of en met hoeveel vluchten per jaar er volgend jaar zal worden uitgebreid.

Marechaussee verwijdert Greenpeace-activisten op Schiphol
59
Marechaussee verwijdert Greenpeace-activisten op Schiphol