De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) negeerde belangrijke papieren van een Bahreinse asielzoeker die aantoonden dat terugkeren naar zijn thuisland gevaarlijk voor hem zou zijn, schrijft de NOS vrijdagavond op basis van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De IND besloot de man uit te zetten, waarna hij in zijn thuisland direct een levenslange celstraf kreeg.

De Inspectie Justitie en Veiligheid stelde in maart een onderzoek in naar de uitzetting van de Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed Al Showaikh. Voordat hij de cel in ging, zou hij volgens Amnesty International en Vluchtelingenwerk ook gemarteld zijn.

Al Showaikh was naar Nederland gevlucht omdat hij vreesde dat hij moest boeten voor de politieke activiteiten van zijn broer, die zich tegen het regime in Bahrein verzette. Die broer was al eerder naar Duitsland gevlucht en kreeg daar asiel. In zijn thuisland wordt de activist als terrorist beschouwd.

Het onderzoek focuste niet op of Al Showaikh wel of niet asiel had moeten krijgen in Nederland, maar bekeek alleen of de IND zich aan de regels had gehouden. Toenmalig staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) hield destijds vol dat Nederland niet had kunnen weten dat Al Showaikh de cel in zou gaan, maar Amnesty en Vluchtelingenwerk zijn het hier niet mee eens.

Asielzoeker wilde uitgezet worden naar Iran

In het rapport staat volgens de NOS ook dat Al Showaikh vier dagen voor zijn deportatie opgesloten werd om te voorkomen dat hij zou vluchten. Hij wilde zelf uitgezet worden naar Iran in plaats van Bahrein, wat luchtvaartmaatschappij KLM zou hebben geweigerd omdat zij dacht dat Al Showaikh niet toegelaten zou worden in het land.

Een dag voor zijn uitzetting ontving de asielzoeker documenten van zijn familie waarmee hij hard zou kunnen maken dat hij gevaar zou lopen in Bahrein. Deze documenten waren in het Arabisch. De IND keek niet naar de papieren en zou van mening zijn dat Al Showaikh de papieren eerder had kunnen indienen.

Vluchtelingenwerk meent dat het rapport "cruciale fouten" bij de IND laat zien en dat de dienst "heeft nagelaten onderzoek te doen naar het gevaar waarvoor Al Showaikh zijn land ontvluchtte".

De Inspectie Justitie en Veiligheid was niet bereikbaar voor reactie.