Vrijdagmiddag zijn tientallen boeren naar Eindhoven afgereisd om Eindhoven Airport te bezetten. Zover kwam het uiteindelijk niet: de boeren hebben een rondje gereden bij de luchthaven en keren weer huiswaarts.

Eindhoven Airport was vrijdagmiddag urenlang slecht bereikbaar door de actie. De gemeente Eindhoven liet uiteindelijk - in overleg met de boeren - honderd tractoren door bij het vliegveld.

Het vliegveld is inmiddels weer bereikbaar, meldt Eindhoven Airport op Twitter. De files die de tractoren hebben veroorzaakt nemen ook langzaam af.

De luchthaven laat aan NU.nl weten dat het niet onwaarschijnlijk is dat vrijdagavond meerdere vluchten vertraging oplopen. Reizigers wordt daarom aangeraden om de website van het vliegveld in de gaten te houden.

Ook het busverkeer rond het vliegveld ondervindt hinder door de acties. Hermes, de lokale busmaatschappij, meldt dat meerdere lijnen volledig komen te vervallen.

Op sociale media was vrijdagmiddag te zien hoe de politie meerdere wegen naar de luchthaven blokkeerde. Volgens de politie werd dit gedaan voor een goede doorloop van de stoet tractoren.

De boeren trokken vrijdagmiddag met hun trekkers in colonne over de A2. Verkeer van Den Bosch naar Eindhoven liep daardoor bijna een half uur vertraging op. Rond Eindhoven en Den Bosch wordt door de acties een zware avondspits verwacht.

Politiebusjes blokkeren de wegen rondom Eindhoven Airport (Beeld: ProShots).

Eerder vrijdag acties in Den Bosch en Amsterdam

De boeren waren eerder op vrijdag in Den Bosch, waar ze voor het provinciehuis protesteerden tegen de stikstofmaatregelen van de provincie Noord-Brabant.

Ook op de Dam in Amsterdam kwamen vrijdag veel boeren bij elkaar voor een demonstratie. De Amsterdamse demonstratie van Agractie verliep rustig. De boeren organiseerden tussen 12.00 en 16.00 uur een brunch met boerenproducten, waarvoor ook Amsterdammers waren uitgenodigd.

Boeren rijden met tractoren de Dam op voor protest
61
Boeren rijden met tractoren de Dam op voor protest