Een 57-jarig lid van de motorclub Caloh Wagoh is maandag aanhouden op verdenking van betrokkenheid bij een liquidatie die op 31 januari 2017 in de Amsterdamse wijk Osdorp plaatsvond. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De verdachte betreft een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het gaat om de moord op de 25-jarige Justin Jap T.

Donderdag is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft besloten zijn voorarrest met twee weken te verlengen.

De aanhouding komt voort uit een langer lopend onderzoek naar verschillende liquidaties waarbij leden van Caloh Wagoh betrokken zouden zijn. Hierbij zijn een kleine duizend gegevensdragers in beslag genomen "waar nog iedere dag nieuwe informatie uit komt", aldus het OM.

In de zaak tegen Caloh Wagoh staat donderdag 19 december een inleidende zitting gepland.

Slachtoffer betrokken bij liquidatie

Jap T. was vermoedelijk betrokken bij de vergismoord op de 31-jarige Hakim Changachi, die op 12 januari 2017 op de Faustdreef in Utrecht werd doodgeschoten. Een van de schutters verklaarde dat Jap T. de bestuurder was van de auto waarin de daders zijn gevlucht. De recherche zei geen reden te hebben te twijfelen aan die verklaring.

Ook de kroongetuige in de zaak tegen Ridouan Taghi, Nabil B., was betrokken bij de vergismoord op Changachi. Zijn vriendschappelijke band met die familie was reden om naar de politie te stappen en verklaringen af te leggen tegen Nederlands meest gezochte crimineel.

Onlangs werd duidelijk dat het OM Taghi ervan verdenkt moordopdrachten aan Caloh Wagoh te hebben verstrekt. Of de liquidatie van Jap Tjong daar één van is, is niet duidelijk.