Adnan Tekin, gedeputeerde Leefbaarheid en Gezondheid van de provincie Noord-Holland, heeft dinsdag zijn ontslag ingediend. Aanleiding voor het aftreden van Tekin zijn de recente ontwikkelingen rondom Tata Steel, laat hij in een persbericht weten.

Tekin zegt in een reactie op zijn aftreden dat hij geprobeerd heeft een balans te vinden tussen de volksgezondheid van de omwonenden en het economische belang van Tata Steel. "Na drie jaar hard werken in dit dossier, bleek recent weer dat de samenwerking met de controlerende en toezichthoudende instanties niet bracht wat daarvan verwacht mocht worden."

Vorige week bleek dat de ijzerertskoelers van Tata Steel bijna twee keer meer stof uitstoten dan toegestaan. Omwonenden van de sinterfabriek maken zich "grote zorgen" om hun gezondheid.

De provincie startte naar aanleiding van het nieuws een onderzoek om te kijken hoe de te hoge uitstoot "heeft kunnen gebeuren".

Tekin legt per direct zijn politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheden neer. "De bewoners verdienen een bestuurder die met een frisse blik dit ingewikkelde dossier verder brengt."