Zes van de acht verdachten die vorig week zijn opgepakt op verdenking van groepsverkrachtingen in Den Bosch zijn maandag in vrijheid gesteld. Vorige week werden twee verdachten al in vrijheid gesteld en maandag oordeelde de rechter-commissaris dat ook voor de overige verdachten geen juridische grondslag is om hen vast te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de beslissing.

Eerder oordeelde de rechter-commissaris al dat de acht mannen rechtmatig zijn aangehouden. De mannen blijven verdachte maar mogen de rest van het onderzoek in vrijheid afwachten.

De verdachten werden dinsdag opgepakt nadat drie tienermeisjes melding hadden gedaan van verkrachtingen door meerdere verdachten op verschillende momenten.

"De meisjes werden vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door meerdere jongens uit de groep. Soms werd er geweld gebruikt", aldus de politie.

De verkrachtingen vonden plaats bij een garagebedrijf in Den Bosch. Hier heeft in april al forensisch onderzoek plaatsgevonden en zijn waardevolle spullen in beslag genomen, met het oog op de mogelijke schadevergoedingen die opgelegd kunnen worden in een rechtszaak.

Politie hoopt dat meer slachtoffers zich melden

In het onderzoek heeft de politie ook naaktfoto's en "ander beeldmateriaal" aangetroffen. De slachtoffers kwamen via sociale media in contact met de mannen.

Het rechercheteam denkt dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden, maar dat daarover is gezwegen uit angst voor de groep. " Er zijn meisjes die simpelweg niet durven te verklaren omdat ze bang zijn voor de gevolgen en dat is heel triest. Wij hopen echt dat deze meisjes over die drempel stappen en ons helpen in het onderzoek, maar tenminste hulp zoeken als ze slachtoffer zijn geworden", aldus het OM.

Een slachtoffer van een zedenmisdrijf dat zich bij de politie meldt, krijgt de keuze tussen een aangifte of een melding. Bij een aangifte is de politie verplicht een onderzoek in te stellen. Bij een melding kan een officier van justitie besluiten om een onderzoek in te stellen.