Twee van de acht verdachten die dinsdag zijn opgepakt in een onderzoek naar groepsverkrachtingen in Den Bosch zijn vrijdag door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

De rechter-commissaris oordeelde dat de twee mannen van 19 en 26 jaar uit Den Bosch rechtmatig zijn aangehouden, maar niet mogen worden vastgehouden. De overige zes mannen tussen de 18 en 24 blijven wel vastzitten.

De verdachten zijn dinsdag opgepakt nadat drie tienermeisjes melding hadden gedaan van verkrachtingen door meerdere verdachten op verschillende momenten.

"De meisjes werden vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door meerdere jongens uit de groep. Soms werd er geweld gebruikt", aldus de politie.

De verkrachtingen vonden plaats bij een garagebedrijf in Den Bosch. Hier heeft in april al forensisch onderzoek plaatsgevonden en zijn waardevolle spullen in beslag genomen, met het oog op de mogelijke schadevergoedingen die opgelegd kunnen worden in een rechtszaak.

Politie hoopt dat meer slachtoffers zich melden

In het onderzoek heeft de politie ook naaktfoto's en "ander beeldmateriaal" aangetroffen. De slachtoffers kwamen via sociale media in contact met de mannen.

Het rechercheteam denkt dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden, maar dat daarover is gezwegen uit angst voor de groep. "Nu de jongens uit de groep vastzitten, is die drempel mogelijk lager", aldus de politie.

Een slachtoffer van een zedenmisdrijf dat zich bij de politie meldt, krijgt de keuze tussen een aangifte of een melding. Bij een aangifte is de politie verplicht een onderzoek in te stellen. Bij een melding kan een officier van justitie besluiten om een onderzoek in te stellen.