Het KNMI heeft donderdagochtend voor het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden en Zeeland, code geel afgegeven vanwege dichte mist. Rijkswaterstaat roept bestuurders op hun rijstijl aan te passen. Het advies is om voldoende afstand te houden en de snelheid aan te passen.

Volgens het weerinstituut komt vooral in het midden en zuiden van het land en lokaal ook in het noorden dichte miste voor. Het zicht is op sommige plekken minder dan 200 meter. De verwachting is dat de dichte mist in de loop van de ochtend afneemt.

Volgens de ANWB verloopt de ochtendspits, "ondanks de mist", redelijk normaal. "Uiteraard zorgden wat aanrijdingen en pechgevallen voor wat extra vertraging. Maar heel bijzonder was het allemaal niet."

De mist verstoorde donderdagochtend voor de derde dag op rij het vliegverkeer op Eindhoven Airport. Rond 10.30 uur kwam het vliegverkeer weer op gang. Schiphol ondervond geen hinder van de mist.

De mistbanken ontstonden woensdagavond al. Het KNMI gaf daarom code geel af voor acht provincies. De waarschuwing gold toen niet voor Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Uiteindelijk breidde de mist zich toch naar deze provincies uit. De waarschuwing voor Zeeland is inmiddels ingetrokken.

Wat houden de verschillende weercodes in?
90
Wat houden de verschillende weercodes in?

Weggetrokken mist kan terugkomen

Weerplaza waarschuwde woensdagavond al dat het ook weer mistig kan worden op plekken waar de mistbanken eigenlijk al waren weggetrokken. Ook wanneer de bewolking donderdag opklaart, kan dat nevel of mist veroorzaken.

De temperaturen liggen 's middags rond 5 graden Celsius, met mogelijk overdag 9 graden op de Waddeneilanden. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. De wind kan langs de kust nog vrij krachtig worden.

hittekaart
Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Zondag N 3
Maandag N 2
Dinsdag ZW 3
Woensdag W 3
Donderdag O 2