Een tanker is in de nacht van woensdag op donderdag tegen de pijler van een spoorbrug over de Waal bij Zaltbommel gevaren. Het treinverkeer over de brug werd tijdelijk stilgelegd, evenals het autoverkeer op de naastgelegen Martinus Nijhoffbrug.

De situatie op het schip is nog niet bekend, maar een woordvoerder van veiligheidsregio Gelderland-Zuid zegt dat door de aanvaring "complicaties bij het schip zijn ontstaan". De tanker lekt geen gevaarlijke stoffen en is volgens de veiligheidsregio "stabiel". De pijler is in orde, meldt ProRail op Twitter.

Een blusvaartuig was in de buurt van het vaartuig, maar door de dichte mist was het lastig om de omstandigheden goed in te schatten. Hulpdiensten hebben urenlang op de brug gestaan om eventuele schade te vinden, waardoor het treinverkeer tijdelijk gestremd was.

Er werd opgeschaald naar GRIP 1, wat betekent dat verschillende hulpdiensten samenwerken om de situatie onder controle te krijgen.

De A2 tussen de knooppunten Deil en Zaltbommel werd in eerste instantie in beide richtingen afgesloten als gevolg van het incident. Het treinverkeer werd omstreeks 6.00 uur opgestart. Goederentreinen moesten tijdelijk omrijden via Nijmegen.