Den Haag heeft dinsdagmiddag definitief geen vergunning afgegeven voor vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen tijdens de jaarwisseling. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) schrijft dat in een brief aan de Haagse gemeenteraad.

"Vanzelfsprekend begrijpen wij dat, na de ontstane praktijk waarin de afgelopen jaren vreugdevuren plaatsvonden, de teleurstelling bij de organisatoren, de bouwers en andere betrokkenen groot is", aldus het college.

De hulpdiensten hebben geen positief advies uitgebracht over het dit jaar laten plaatsvinden van de vreugdevuren, zo schrijft het Haagse college. De organisatoren hebben vervolgens ook nagelaten om de stukken die ze moesten aanleveren te verbeteren of aan te vullen.

Het besluit van het Haagse college komt dan ook niet als een verrassing. Een week geleden schreef burgemeester Johan Remkes in een brief aan de gemeenteraad al dat er "hoogstwaarschijnlijk" geen toestemming zou worden gegeven voor de vreugdevuren. Tijdens de vorige jaarwisseling ontstond een vonkenregen doordat er te veel hout was gebruikt en de wind verkeerd stond.

Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's
67
Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's

Onrust in wijk Duindorp

Duindorp zei vorige week al geen vreugdevuur meer te organiseren, omdat de gemeente Den Haag "na haar eigen falen de afgelopen jaren dit jaar 0,0 procent aandeel wil hebben in de realisatie hiervan en het geheel eigenlijk uitzichtloos wil schrappen uit het Haagse straatbeeld".

Uit de brief van het college blijkt dat de organisatie een paar dagen na deze 'intrekking' gezegd had "uit emotie gehandeld te hebben" en dat ze het vreugdevuur tóch wilde organiseren.

De laatste dagen was het onrustig in de Haagse wijk Duindorp. Maandagavond werden twaalf mensen aangehouden, van wie zes minderjarigen. Ook op zondag- en zaterdagavond moest de Mobiele Eenheid (ME) in actie komen en werden aanhoudingen verricht.