De politie heeft zondagavond bij ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp dertien mensen aangehouden, bevestigt een woordvoerder van de politie maandag in gesprek met NU.nl. Een van hen was een jongen van slechts negen jaar oud. Het kind had een molotovcocktail vast.

Een groep mensen had zondagavond de weg gebarricadeerd, brandjes gesticht en voertuigen vernield. Vanwege het gevaar voor de hulpdiensten werd besloten om de Mobiele Eenheid (ME) in te zetten voor het blussen van de branden.

De verdachten zijn aangehouden voor het plegen van openlijk geweld, vernieling en baldadigheid. "Inmiddels zijn ze ook weer heengezonden. Binnenkort mogen ze zich verantwoorden voor hun daden", zegt een woordvoerder van de politie.

"Het is onaanvaardbaar dat de bewoners van Duindorp worden blootgesteld aan dit soort ongeregeldheden en dat er op deze schaal vernielingen worden aangericht. Dat geldt ook voor het belemmeren van hulpdiensten, onder meer door gebruik van ‘kraaienpoten’ en het opwerpen van barricades", zo laat waarnemend burgemeester Johan Remkes weten.

Dit jaar waarschijnlijk geen vreugdevuren

Het is onrustiger in de wijk sinds de gemeente vorige week meldde dat er dit jaar waarschijnlijk geen vreugdevuren zullen plaatsvinden. "We zijn alert", aldus de woordvoerder, die niet kan bevestigen wat de precieze oorzaak van de onrust is.

De organisatie achter het vreugdevuur in Duindorp besloot vrijdag de stekker uit het evenement te trekken, nadat vorig jaar door het vreugdevuur een vonkenregen was ontstaan.

Eerder liet de gemeente Den Haag al weten dat er tijdens komende jaarwisseling waarschijnlijk geen vreugdevuren zullen zijn. Volgens de gemeente ontbreekt het aan een professionele organisatie.

Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's
67
Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's