De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen hebben na een positief advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties besloten om studentenvereniging Vindicat weer te accrediteren. Donderdag wordt gemeld dat er een "breed gedragen bereidwilligheid voor een cultuurverandering" zichtbaar was.

"De accreditatie geldt van 1 september 2019 tot 1 oktober 2020", zo staat in een gezamenlijk bericht.

Volgens de RUG en de Hanzehogeschool Groningen heeft de studentenvereniging ontwikkelingen laten zien die vorig jaar niet zichtbaar waren. De adviescommissie had daarom een accreditatie voor drie jaar voorgesteld.

"Echter, de opmerkingen en aarzelingen van de commissie over risicomanagement en de hervormingen van het interne rechtssysteem wegen zwaar voor beide colleges. De instellingen kiezen daarom voor een accreditatie van één jaar; het studiejaar 2019-2020."

Er zijn een aantal voorwaarden gesteld aan de accreditatie. Zo mag tijdens introductiekampen niet worden gedronken en moeten alle incidenten worden gemeld.

Vindicat in opspraak door mishandelingen en 'bangalijst'

De accreditatie van Vindicat was afgepakt vanwege meerdere incidenten. In 2016 liep een aspirant-lid hoofdletsel op tijdens de ontgroening. Ook verscheen op internet een zogeheten 'bangalijst', waarop de namen en foto's van vrouwelijke leden stonden die een beoordeling kregen voor hun seksuele prestaties.

In mei 2018 kwam vervolgens naar buiten dat opnieuw een aspirant-lid was mishandeld.